Keberkesanan peranan guru khas pemulihan di daerah Papar

Liew, Ai Chang (2013) Keberkesanan peranan guru khas pemulihan di daerah Papar. Masters thesis, Universiti Malaysia Sabah.

[img]
Preview
Text
mt0000000572.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Objektif utama kajian ini dijalankan adalah untuk mengetahui keberkesanan peranan guru khas pemulihan di sekolah yang terpilih. Selain itu, kajian ini dilaksanakan juga bertujuan untuk mengenalpasi peranan guru khas pemulihan yang sebenar di sekolah, di samping cabaran yang dihadapi, pendekatan yang digunakan untuk mengatasi cabaran tersebut sera sumber motivasi guru khas pemulihan. Hasil kajian menunjukkan guru khas pemulihan memainkan peranan yang penting sama ada dalam pelaksanaan program pemulihan ataupun kerja pegurusan sekolah dan pencapaian Kurikulum serta KoKurikulum sekolah.Mahupun begitu, banyak cabaran telah dihadapi oleh guru khas pemulihan semasa melaksanakan peranan mereka.Dengan itu, pelbagai pendekatan telah diambil oleh guru khas pemulihan untuk mengatasi cabaran-cabaran tersebut, sementara motivasi Intrinsik dan ekstrinsik sebagal pendorong mereka untuk terus berjuang dalam bidang pemulihan yang diceburi.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: Remedial teacher , motivation , implementation of rehabilitation of Program , school curriculuma and co-curriculum
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2361 Curriculum
Divisions: SCHOOL > School of Education and Social Development
Depositing User: ADMIN ADMIN
Date Deposited: 30 Mar 2015 08:01
Last Modified: 06 Nov 2017 08:53
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10707

Actions (login required)

View Item View Item