Analisis kemalangan jalan raya di Sabah dari tahun 2000 hingga 2006

Lau, Lang Tee (2008) Analisis kemalangan jalan raya di Sabah dari tahun 2000 hingga 2006. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000002838.pdf

Download (10MB) | Preview

Abstract

Kajian ini membincangkan tentang analisis kemalanganjalan raya di Sabah dari tabun 2000 hingga 2006. Pembolehubah-pembolehubah yang dibincangkan ialah data kategori kecederaan kategori pengguna, jenis-jenis kenderaan dan daerah-daerah bagi Sabah yang terlibat dalam kemalangan jalan raya. Kajian ini menggunakan kaedah ujian Khi-kuasa dua dan ujian ANOVA iaitu analisis varians satu hala dalam menganalisis data-data yang sedia ada. Penggunaan ujian khi kuasa dua bertujuan untuk mengetahui kewujudan hubungan ketaksandaran antara dua pembolehubah kategori. Analisis varians satu hala pula digunakan untuk melihat sarna ada perbezaan min wujud atau tidak dalam sesuatu data. Selain itu, data bulanan juga didapati untuk menjalani analisis siri masa iaitu dengan menggunakan kaedah purata bergerak ringkas dan kaedah Pelicinan Eksponen Mudah. Data bulanan digunakan bertujuan untuk melihat tren dari tempoh tabun berkenaan. Daripada keputusan analisis, didapati wujud perbezaan min untuk setiap kategori pembolehubah. Kaedah temaik untuk dijadikan model peramalan adalah Kaedah Purata Bergerak Ringkas. Ini kerana kaedah ini berupaya menghasiDcan nilai ralat yang paling minimum berbanding dengan kaedah yang satu lagi.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: roads accident, categories of injury, road user, types of vehicle, district, Simple Moving Average
Subjects: Q Science > QA Mathematics
Divisions: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: ADMIN ADMIN
Date Deposited: 20 May 2016 05:34
Last Modified: 30 Oct 2017 03:00
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/13200

Actions (login required)

View Item View Item