Pengekstrakan asid sitrik dari buah Nanas (Ananas Comosus)

Siti Khodijah Abd. Rahim, (2004) Pengekstrakan asid sitrik dari buah Nanas (Ananas Comosus). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000000006.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Ekstraksi dan analisis terhadap asid sitrik dari sampel buah nanas (ananas comosus) dari lima varieti yang berbeza iaitu nanas madu, nanas gula batu, nanas masmerah, nanas babagon clan josapine telah dijalankan. Data HPLC yang diperolehi menunjukkan hasil ekstrak ialah asid sitrik. Vareiti nanas madu memberikan peratus hasil yang paling tinggi iaitu 5.284%, diikuti nanas gula batu dengan 4.758%, nanas masmerah sebanyak 4.353%, josapine 4.096% clan nanas babagon 3.987%.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Pineapple, Plant Chemical analysis, Citric Asid
Subjects: ?? SB354-402 ??
?? TP500-660 ??
Divisions: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: Unnamed user with email storage.bpmlib@ums.edu.my
Date Deposited: 19 May 2011 08:49
Last Modified: 16 Oct 2017 05:54
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/1656

Actions (login required)

View Item View Item