Modal psikologi sebagai moderator dalam hubungan di antara sumber stres kerja, stres kerja dan niat berhenti kerja dalam kalangan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM)

Ramahtang Hj. Sennu, (2015) Modal psikologi sebagai moderator dalam hubungan di antara sumber stres kerja, stres kerja dan niat berhenti kerja dalam kalangan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). Masters thesis, Universiti Malaysia Sabah.

[img]
Preview
Text
Modal psikologi sebagai moderator dalam hubungan.pdf

Download (650kB) | Preview

Abstract

Tujuan kajian adalah untuk mengkaji peranan modal psikologi sebagai moderator dalam hubungan di antara sumber stres kerja, stres kerja dan niat berhenti kerja dalam kalangan anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). Kajian ini juga bertujuan mengkaji pengaruh sumber stres kerja dan modal psikologi ke atas stres kerja dan niat berhenti kerja. Selain itu, kajian ini mengenalpasti perbezaan sumber stres kerja, stres kerja dan niat berhenti kerja dalam kalangan anggota TLDM. Seramai 261 anggota TLDM yang terlibat di dalam kajian ini. Data kajian dikumpulkan menggunakan set soal selidik. Empat alat kajian telah digunakan iaitu Sources of Occupational Stress (5005), Depression, Anxiety and Stress Scale (OASS), Intention to Quit (ITQ) dan Psychological Capital Questionnaire (PCQ). Data kajian dianalisis dengan menggunakan aplikasi SPSS 19.0. Beberapa analisis statistik telah digunakan untuk menguji hipotesis-hipotesis kajian. Analisis yang digunakan antaranya ialah Ujian-t Sampel Bebas, ANOVA Sehala, Regresi Pelbagai dan Regresi Hierarki. Dapatan kajian menunjukkan sumber stres kerja memberi pengaruh ke atas stres kerja. Dapatan kajian juga menunjukkan modal psikologi memberi pengaruh ke atas stres kerja dan niat berhenti kerja. Akhirnya, dapatan kajian juga menunjukkan modal psikologi berperanan sebagai moderator dalam hubungan di antara sumber stres kerja dengan stres kerja, namun tidak berperanan sebagai moderator dalam hubungan di antara sumber stres kerja dan niat berhenti kerja. Beberapa implikasi dan cadangan dikemukakan dalam kajian.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: work stress, intention to quit, Royal Malaysian Navy, psychologgical capital
Subjects: H Social Sciences > HF Commerce
Divisions: FACULTY > Faculty of Psychology and Education
Depositing User: Munira
Date Deposited: 23 Mar 2018 08:21
Last Modified: 23 Mar 2018 08:21
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19492

Actions (login required)

View Item View Item