Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah

Dhalia @ Evelyn Lamjin, (2007) Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Pencirian protein di dalam bill benih padi.pdf

Download (141kB) | Preview

Abstract

Kehidrofobikan empat pecahan protein iaitu albumin, globulin, glutelin dan prolamin daripada sampel beras pulut hitam, beras pulut putih dan beras coklat telah dicirikan dengan menggunakan RP-HPLC. Profil kromatogram menunjukkan komponen utama protein terelusi pada tempoh 2.5 min dan 6 min. Kehidrofobikan paling tinggi di antara pecahan protein adalah pecahan prolamin yang terkandung dalam beras coklat iaitu terelusi pada 3 .934 min. Dengan menggunakan kepekatan kandungan protein dan ketinggian puncak, pecahan globulin secara relatifnya adalah komponen utama yang terkandung dalam beras pulut hitam. Oleh itu, kaedah RP-HPLC ini telah ditemui sebagai kaedah altematif untuk pencirian pecahan protein dalam beras.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Paddy , Sabah , hidrofobicity , protein
Subjects: Q Science > QK Botany
Depositing User: Noraini
Date Deposited: 29 Oct 2019 23:55
Last Modified: 29 Oct 2019 23:55
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23881

Actions (login required)

View Item View Item