Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah

Dhalia @ Evelyn Lamjin, (2007) Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img] Text
Pencirian protein di dalam bill benih padi.pdf

Download (141kB)

Abstract

Kehidrofobikan empat pecahan protein iaitu albumin, globulin, glutelin dan prolamin daripada sampel beras pulut hitam, beras pulut putih dan beras coklat telah dicirikan dengan menggunakan RP-HPLC. Profil kromatogram menunjukkan komponen utama protein terelusi pada tempoh 2.5 min dan 6 min. Kehidrofobikan paling tinggi di antara pecahan protein adalah pecahan prolamin yang terkandung dalam beras coklat iaitu terelusi pada 3 .934 min. Dengan menggunakan kepekatan kandungan protein dan ketinggian puncak, pecahan globulin secara relatifnya adalah komponen utama yang terkandung dalam beras pulut hitam. Oleh itu, kaedah RP-HPLC ini telah ditemui sebagai kaedah altematif untuk pencirian pecahan protein dalam beras.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Paddy , Sabah , hidrofobicity , protein
Subjects: Q Science > QK Botany
Depositing User: Noraini
Date Deposited: 29 Oct 2019 23:55
Last Modified: 29 Oct 2019 23:55
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23881

Actions (login required)

View Item View Item