Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)

Suzy Alexius, (2018) Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Satu kajian telah dijalankan di Makmal Projek Tahun Akhir di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah untuk mengkaji kesan kaedah dan pelarut pengesktrakan untuk mengesktrak komponen fitokimia yang aktif seperti fenolik dan flavonoid daripada umbi E/eutherine palmifolia (L.). Untuk mencapai kajian ini, dua kaedah pengesktrakan (Soxhlet dan maserasi) dan dua jenis pelarut pengesktrakan (etanol 95% dan metanol 95%) telah digunakan dalam kajian ini. Data yang diperolehi telah dianalisiskan dengan menggunakan ANOVA dua-hala atas keertian 5%. Hasil kajian menyatakan terdapat signifikan yang ketara antara faktor pelarut dan kaedah pengestrakan bagi jumlah kandungan flavonoid dimana gabungan kaedah Soxhlet dan pelarut etanol 95% merupakan gabungan yang terbaik kerana telah mengekstrak jumlah kandungan flavonoid E. palm,folia yang paling tinggi iaitu sebanyak 19.22 mg QE g.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Extraction, Soxhlet, Maceration, Solvent
Subjects: S Agriculture > S Agriculture (General)
Divisions: FACULTY > Faculty of Sustainable Agriculture
Depositing User: Noraini
Date Deposited: 04 Dec 2019 23:12
Last Modified: 04 Dec 2019 23:12
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269

Actions (login required)

View Item View Item