Penentuan kandungan Natrium dan Kalium dalam buah Anggur dan Buah Naga

Benji Ismun, (2005) Penentuan kandungan Natrium dan Kalium dalam buah Anggur dan Buah Naga. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000000442.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Kandungan Na dan K dalam sampel buah anggur dan buah naga telah ditentukan. Sampel buab anggur dan buah naga diperolehi dari pasaraya sekitar Kota Kinabalu. Sampel buah anggur dihadamkan secara penghadaman basah, manakala sampel buah naga secara penghadaman kering. Kepekatan Na dan K dalam hasil penghadaman dianalisis menggunakan Spektrofotometer Serapan Atom (AAS). Hasil ujikaji menunjukkan kepekatan purata Na dalam buah anggur dan buah naga ialah masing-masing 0.2721 μg/g dan 0.9572 μg/g. Kepekatan purata K pula ialah masing-masing 21.1454 μg/g dan 30.2745 μg/g. Secara perbandingan, kandungan Na dan K dalam buah naga adalah lebih tinggi berbanding dalam buah anggur.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Sodium, Potassium, Grape, Dragon fruits
Subjects: ?? QK710-899 ??
Divisions: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: Unnamed user with email storage.bpmlib@ums.edu.my
Date Deposited: 26 Jan 2012 07:22
Last Modified: 23 Oct 2017 00:24
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/3315

Actions (login required)

View Item View Item

Browse Repository
Collection
   Articles
   Book
   Speeches
   Thesis
   UMS News
Search
Quick Search

   Latest Repository

Link to other Malaysia University Institutional Repository

Malaysia University Institutional Repository