Analisis proksimat dan mineral terhadap beberapa jenis buah mangga

Fazly Mohd. Amin, (2004) Analisis proksimat dan mineral terhadap beberapa jenis buah mangga. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000000477.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Dalam kajian ini, analisis proksimat dan mineral telah dijalankan terhadap tiga jenis buah mangga (Mangifera indica L.) iaitu mangga Golek, mangga Harumanis, dan mangga Epal. Parameter-parameter yang dianalisis ialah kandungan air, serat, lemak, dan kepekatan logam natrium, ferum serta kalium. Hasil analisis menunjukkan bahawa kandungan air, serat kasar dan lemak kasar adalah masing-masing dalam julat 87.11-87.41%, 0.87-1.41%, dan 0.07-0.10%. Kepekatan mineral kalium, natrium, dan ferum pula ialah masing-masing dalam julat 10.50-35.53 µg/g, 66.44-65.87 µg/g, dan 1.07-1.17 µg/g.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Fruit, Mangoes, Mangifera indica, Golek, Harumanis, Epal
Subjects: ?? SB354-402 ??
Divisions: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: Unnamed user with email storage.bpmlib@ums.edu.my
Date Deposited: 19 Jan 2012 09:03
Last Modified: 23 Oct 2017 00:54
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/3359

Actions (login required)

View Item View Item

Browse Repository
Collection
   Articles
   Book
   Speeches
   Thesis
   UMS News
Search
Quick Search

   Latest Repository

Link to other Malaysia University Institutional Repository

Malaysia University Institutional Repository