Analisis proksimat dan mineral terhadap beberapa jenis buah mangga

Fazly Mohd. Amin, (2004) Analisis proksimat dan mineral terhadap beberapa jenis buah mangga. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000000477.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Dalam kajian ini, analisis proksimat dan mineral telah dijalankan terhadap tiga jenis buah mangga (Mangifera indica L.) iaitu mangga Golek, mangga Harumanis, dan mangga Epal. Parameter-parameter yang dianalisis ialah kandungan air, serat, lemak, dan kepekatan logam natrium, ferum serta kalium. Hasil analisis menunjukkan bahawa kandungan air, serat kasar dan lemak kasar adalah masing-masing dalam julat 87.11-87.41%, 0.87-1.41%, dan 0.07-0.10%. Kepekatan mineral kalium, natrium, dan ferum pula ialah masing-masing dalam julat 10.50-35.53 µg/g, 66.44-65.87 µg/g, dan 1.07-1.17 µg/g.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Fruit, Mangoes, Mangifera indica, Golek, Harumanis, Epal
Subjects: ?? SB354-402 ??
Divisions: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: Unnamed user with email storage.bpmlib@ums.edu.my
Date Deposited: 19 Jan 2012 09:03
Last Modified: 23 Oct 2017 00:54
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/3359

Actions (login required)

View Item View Item