Mengkaji kecenderungan rasa di kalangan pelajar suku kaum etnik Murut

Najaa Sapili, (2010) Mengkaji kecenderungan rasa di kalangan pelajar suku kaum etnik Murut. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000000503.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Kajian ini dilakukan untuk mengkaji nilai aras ambang rasa di kalangan pelajar suku kaum Murut di Universiti Malaysia Sabah. Selain itu kajian bertujuan untuk mendapatkan respon tentang tahap penerimaan rasa bagi tiga rasa asas iaitu manis, masin dan masam dengan produk makanan yang terpillh. Perbezaan di antara jantina dibandingkan dalam kedua-dua peringkat kajian. Aras ambang rasa ditentukan dengan menggunakan kaedah 3-AFC. Kepekatan larutan (sukrosa, natrium klorida dan asid sitrik) ditentukan dengan min geometri. Anggaran aras ambang rasa bagi kumpulan ini untuk rasa manis adalah 0.606%, rasa masin adalah 0.095% dan rasa masam adalah 1.46xl0�³. Melalui kajian terdapat perbezaan am bang rasa antara jantina terhadap rasa masin tetapi sebaliknya bagi rasa manis dan masam. Keputusan tahap penerimaan rasa menunjukkan tiada perbezaan yang signifikan (p < 0.05) antara jantina terhadap rasa manis dan masin manakala tiada perbezaan bagi rasa masam untuk kedua-dua jantina. Kesimpulan kajian ini adalah terdapat perbezaan antara jantina dalam mengesan ambang rasa manis, masin dan masam.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Murut student in UMS, Taste preferences
Subjects: T Technology > TX Home economics > Nutrition. Foods and food supply
Divisions: SCHOOL > School of Food Science and Nutrition
Depositing User: Unnamed user with email storage.bpmlib@ums.edu.my
Date Deposited: 28 Feb 2012 07:20
Last Modified: 23 Oct 2017 01:09
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/3603

Actions (login required)

View Item View Item