Tahap kesedaran keselamatan dan kebersihan makanan di kalangan Pelajar Universiti Malaysia Sabah

Tan, Chee Keong (2009) Tahap kesedaran keselamatan dan kebersihan makanan di kalangan Pelajar Universiti Malaysia Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000000617.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Kajian ini telah dijalankan untuk mengetahui tahap kesedaran keselamatan dan kebersihan makanan di kalangan pelajar Universiti Malaysia Sabah. Responden yang dikajikan adalah seramai 200 orang yang terdiri daripada 134 orang lelaki dan 66 orang perempuan antara umur 17 hingga 25. Kajian ini dijalankan di Perpustakaan dan responden akan diberikan keterangan seperti temuduga. Melalui kajian ini didapati bahawa kebanyakan responden ketahui isu-isu keselamatan melalui televisyen. Kebanyakan responden mempunyai kesedaran lebih tinggi dalam keselamatan semasa makan dan beli di luar rumah. Perkara kebersihan dan keselamatan makanan di premis makanan dan pekerja lebih diketahui dan dikehendaki. Terdapat hubungankait demografi jantina dengan pengetahuan keselamatan makanan iaitu cirit-birit (P<0.001) dan penyakit cholera (P<0.001). Kesedaran keselamatan makanan makan dan beli makanan di luar iaitu jaminan kualiti makanan (P<0.005) dipergaruhi oleh belanja.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Food safety, Food hygiene, High awareness food safety, Food safety knowledge, Universiti Malaysia Sabah
Subjects: T Technology > TX Home economics > Nutrition. Foods and food supply
Divisions: SCHOOL > School of Food Science and Nutrition
Depositing User: ADMIN ADMIN
Date Deposited: 13 Jun 2012 01:06
Last Modified: 12 Oct 2017 07:58
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/4326

Actions (login required)

View Item View Item