Kualiti biji koko kering

Sza Sza Melissa Ahmad Shahrum, (2007) Kualiti biji koko kering. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000000728.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Analisis-analisis penentuan ciri fizikal dan kimia di jalankan dalam sampel biji koko kering yang diambil dari lima tempat memproses biji koko Tawau Sabah. Analisis ciri fizikal yang dijalankan ialah kiraan biji, peratus sampah, ujian belahan, dan peratus kelembapan. Manakala ciri kimia yang dijalankan ialah penentuan nilai pH, kandungan asid boleh tertitrat, indeks fermentasi menggunakan UV-VIS spektofotometer dan analisis asid organic. Asid organik dianalisis menggunakan instrumentasi HPLC (High Performance Liquid Chromatography) melalui turus CI8 dan fasa bergerak. adalah ACN : air (99.7 : 0.3) pada panjang gelombang 214 nm pada suhu 25°C. Hasil indeks fermentasi menunjukkan sampel S dan sampel A telah menjalani fermentasi secukupnya dan sampel W, FS dan NF sebaliknya. Nilai pH yang diperolehi melalui kajian adalah dalam julat pH 4.56 hingga pH 6.3. Nilai pH piawai adalah pH 5.00 hingga pH 6.00. Nilai pH dan kandungan asid boleh tertitrat adalah berkadar songsang. Nilai kandungan asid boleh dititrat ialah dalamjulat 0.099 mtara hingga 0.343 mtara.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Cocoa, Cocoa beans, Quality cocoa, Chemical characteristics, Organic acid analysis
Subjects: ?? SB183-317 ??
Divisions: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: Unnamed user with email storage.bpmlib@ums.edu.my
Date Deposited: 21 Sep 2012 06:56
Last Modified: 23 Oct 2017 08:10
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/4773

Actions (login required)

View Item View Item