Komposisi nutrisi dan aktiviti antioksidan buah limpasu (Baccaurea Lanceolata (miq. ) Müll. Arg.) untuk bahagian isi dan kulit pada tahap kematangan yang berbeza

Mahani Lim, (2011) Komposisi nutrisi dan aktiviti antioksidan buah limpasu (Baccaurea Lanceolata (miq. ) Müll. Arg.) untuk bahagian isi dan kulit pada tahap kematangan yang berbeza. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]PDF
2464Kb

Abstract

Tesis ini adalah untuk mengkaji komposisi nutrisi dan aktiviti antioksidan buah limpasu (Baccaurea Lanceolata) pada tahap kematangan yang berlainan. Buah limpasu merupakan buah yang kurang dikenali kerana buah ini tumbuh liar dalam pedalaman hutan tropika. Buah ini jenis bukan klimakterik dan bentuk buah limpasu adalah seperti buah langsat (Lansium Domesticum) dan berwarna kuningpucat apabila matang tetapi tekstur buah limpasu adalah keras dan kulitnya boleh dimakan bersama. Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji analisis proksimat, vitamin C dan aktiviti antioksidan bahagian isi dan kulit buah limpasu pada indeks kematangan yang berbeza. Kaedah yang digunakan untuk kajian ini termasuk analisis proksimat dan vitamin C adalah berdasarkan kaedah AOAC, 1999 dan spektrofotometer untuk kuantifikasi vitamin C. Manakala analisis jumlah kandungan fenolik (TPC) dan penentuan kuasa penurunan ferik antioksida (FRAP) menggunakan UV-Vis spektrofotometer. Walaupun buah limpasu mempunyai kandungan nutrisi yang rendah dalam lemak kasar (0.01 - 0.07%), serat kasar (2.35 - 6.05%) dan protein kasar (0.37 - 1.00%), ia mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi dalam lembapan (73.12 - 81.56%), abu (7.82 - 12.55%) dan karbohidrat (4.84 - 8.12%). Kandungan vitamin C buah limpasu merosot (dari 1.16 mg/g kepada 0.11mg/g) apabila semakin matang kerana tindak balas oksidasi kimia dalam buah. Julat TPC yang diperoleh dalam pengekstrakan air suling, metanol dan dietil eter masing-masing dengan nilai 1.44 - 3.79 µg GAE/g, 2.45 - 5.65 µg GAE/g dan 1.23 - 4.94 µg GAE/g. Nilai FRAP yang paling tinggi ialah 6.72 µmol/g. Tren TPC yang semakin menurun diikuti oleh nilai FRAP dalam kesemua larutan pengekstrakan. Larutan pengekstrakan terbaik ialah metanol.

Item Type:Academic Exercise
Uncontrolled Keywords:Baccaurea Lanceolata,composition and antioxidant, limpasu fruit, maturity stage
Subjects:Q Science > QK Botany
T Technology > TX Home economics > Nutrition. Foods and food supply
Divisions:SCHOOL > School of Food Science and Nutrition
ID Code:5966
Deposited By:IR Admin
Deposited On:16 May 2013 09:07
Last Modified:01 Jul 2014 15:36

Repository Staff Only: item control page


Browse Repository
Collection
   Articles
   Book
   Speeches
   Thesis
   UMS News
Search
Quick Search

   Latest Repository

Link to other Malaysia University Institutional Repository

Malaysia University Institutional Repository