Pengekstrakan asid sitrik daripada buah-buahan sitrus tempatan, (limau nipis dan limau kasturi)

Melina Mohamad Ali, (2004) Pengekstrakan asid sitrik daripada buah-buahan sitrus tempatan, (limau nipis dan limau kasturi). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000001467.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Kajian telah dijalankan ke atas buah-buahan sitrus iaitu Limau Nipis (Citrus aurantifolia) dan Limau Kasturi (Citrus microcarpa). Bahan mentah untuk kajian telah diperolehi dari Pasar Besar Kota Kinabalu, Sabah dan proses pengekstrakan dijalankan ke atas buah limau bagi mendapatkan asid sitrik daripadanya. Asid sitrik tersebut telah diekstrak dengan kaedah penurasan. Bahan utama dalam menjalankan ujikaji ialah kalsium(II) hidroksida atau Lime dan asid sulfurik. Asid sitrik yang diperolehi daripada dua jenis buah limau tersebut dibandingkan. Kuantiti asid sitrik yang diekstrak daripada buah Limau Nipis adalah lebih banyak berbanding asid sitrik daripada Limau Kasturi. Jangkaan asid sitrik yang dihasilkan adalah bersesuaian dengan harga asid sitrik di pasaran.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Citrus aurantifolia, Citrus microcarpa, citrus juice, extract, pure citric acid
Subjects: T Technology > TX Home economics > Nutrition. Foods and food supply
Divisions: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: MDM SITI AZIZAH IDRIS
Date Deposited: 21 Oct 2013 05:19
Last Modified: 17 Oct 2017 04:36
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/7329

Actions (login required)

View Item View Item

Browse Repository
Collection
   Articles
   Book
   Speeches
   Thesis
   UMS News
Search
Quick Search

   Latest Repository

Link to other Malaysia University Institutional Repository

Malaysia University Institutional Repository