Pembangunan kordial jus nenas dan rempah campuran

Nor Haslina Hassin, (2012) Pembangunan kordial jus nenas dan rempah campuran. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000001612.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Projek penyelidikan ini dijalankan dengan tujuan untuk menghasilkan kordial yang berasaskan ekstrak nenas dan rempah campuran, mengenalpasti formulasi terbaik daripada 8 formulasi yang dihasilkan melalui ujian pemeringkatan BIB dan ujian hedonik. Formulasi terbaik mengandungi 6% ekstrak halba, 4.5% cengkih, 4.5% kulit kayu manis, 10% ekstrak nenas cair, 50% kandungan agen pemanis, 20% air perahan lemon, 0.05 % natrium benzoat dan 0.4% gam xanthan serta peratusan air, yang telah ditetapkan. Analisis proksimat menunjukkan kordial ini mengandungi 49.25±0.14 % kelembapan, 0.96±0.33 % abu, 0.63±0.13 % serat kasar, 0.64±0.00 % protein, 0.00±0.00 % lemak serta 57.66±0.00 % karbohidrat. Nilai kalori ialah sebanyak 233.20 kkal/100 g. Kandungan Vitamin C ialah 0.33±0.02 g/L manakala kandungan flavonoid ialah 1069. 67±0.58 mg/g RE. Ujian kimia bagi 8 minggu tempoh penyimpanan turut dikaji. Kandungan Vitamin C dalam kordial ini menurun secara signifikan iaitu 0.33 ±0.02 kepada 0.20±0.01 g/L, manakala kandungan flavonoid menurun daripada 1390±0.60mg/g Rutin Equivalent (RE) pada minggu ke-2, kepada 848.25±0.56mg/g RE pada minggu ke-8. Melalui Ujian fizikokimia, kandungan jumlah pepejal terlarut kordial tiada perubahan sepanjang tempoh penyimpanan, iaitu 59.00±0.00 Briks°. Bagi kelikatan kordial, penurunan berlaku daripada 52.54±0.04 kepada 42.73±0.21 centipose/mpa.s. Nilai pH kordial menurun daripada 3.93±0.01 kepada 3.69±0.01. Ujian mikrobiologi PCA dan PDA menunjukkan pertumbuhan mikroorganisma kurang daripada 2.5 x 102 colony form unit (cfu)/g. Ujian perbandingan berganda menunjukkan penerimaan keseluruhan pada minggu ke-2 ialah 4.02±0.14 dan menurun kepada 3.46±0.50 pad a minggu ke-8. Ujian pengguna mendapati 88% menyukai kordial ini.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: pineapple extract, formulation, BIB test, hedonic test, cordial, Total Soluble Solute
Subjects: T Technology > TX Home economics > Nutrition. Foods and food supply
Divisions: SCHOOL > School of Food Science and Nutrition
Depositing User: MDM SITI AZIZAH IDRIS
Date Deposited: 10 Dec 2013 06:20
Last Modified: 11 Oct 2017 07:45
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/7758

Actions (login required)

View Item View Item

Browse Repository
Collection
   Articles
   Book
   Speeches
   Thesis
   UMS News
Search
Quick Search

   Latest Repository

Link to other Malaysia University Institutional Repository

Malaysia University Institutional Repository