Pembangunan kordial jus nenas dan rempah campuran

Nor Haslina Hassin, (2012) Pembangunan kordial jus nenas dan rempah campuran. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]PDF
3044Kb

Abstract

Projek penyelidikan ini dijalankan dengan tujuan untuk menghasilkan kordial yang berasaskan ekstrak nenas dan rempah campuran, mengenalpasti formulasi terbaik daripada 8 formulasi yang dihasilkan melalui ujian pemeringkatan BIB dan ujian hedonik. Formulasi terbaik mengandungi 6% ekstrak halba, 4.5% cengkih, 4.5% kulit kayu manis, 10% ekstrak nenas cair, 50% kandungan agen pemanis, 20% air perahan lemon, 0.05 % natrium benzoat dan 0.4% gam xanthan serta peratusan air, yang telah ditetapkan. Analisis proksimat menunjukkan kordial ini mengandungi 49.25±0.14 % kelembapan, 0.96±0.33 % abu, 0.63±0.13 % serat kasar, 0.64±0.00 % protein, 0.00±0.00 % lemak serta 57.66±0.00 % karbohidrat. Nilai kalori ialah sebanyak 233.20 kkal/100 g. Kandungan Vitamin C ialah 0.33±0.02 g/L manakala kandungan flavonoid ialah 1069. 67±0.58 mg/g RE. Ujian kimia bagi 8 minggu tempoh penyimpanan turut dikaji. Kandungan Vitamin C dalam kordial ini menurun secara signifikan iaitu 0.33 ±0.02 kepada 0.20±0.01 g/L, manakala kandungan flavonoid menurun daripada 1390±0.60mg/g Rutin Equivalent (RE) pada minggu ke-2, kepada 848.25±0.56mg/g RE pada minggu ke-8. Melalui Ujian fizikokimia, kandungan jumlah pepejal terlarut kordial tiada perubahan sepanjang tempoh penyimpanan, iaitu 59.00±0.00 Briks°. Bagi kelikatan kordial, penurunan berlaku daripada 52.54±0.04 kepada 42.73±0.21 centipose/mpa.s. Nilai pH kordial menurun daripada 3.93±0.01 kepada 3.69±0.01. Ujian mikrobiologi PCA dan PDA menunjukkan pertumbuhan mikroorganisma kurang daripada 2.5 x 102 colony form unit (cfu)/g. Ujian perbandingan berganda menunjukkan penerimaan keseluruhan pada minggu ke-2 ialah 4.02±0.14 dan menurun kepada 3.46±0.50 pad a minggu ke-8. Ujian pengguna mendapati 88% menyukai kordial ini.

Item Type:Academic Exercise
Uncontrolled Keywords:pineapple extract, formulation, BIB test, hedonic test, cordial, Total Soluble Solute
Subjects:T Technology > TX Home economics > Nutrition. Foods and food supply
Divisions:SCHOOL > School of Food Science and Nutrition
ID Code:7758
Deposited By:IR Admin
Deposited On:10 Dec 2013 14:20
Last Modified:10 Dec 2013 14:20

Repository Staff Only: item control page


Browse Repository
Collection
   Articles
   Book
   Speeches
   Thesis
   UMS News
Search
Quick Search

   Latest Repository

Link to other Malaysia University Institutional Repository

Malaysia University Institutional Repository