Perbandingan relatif produk herba Ginkgo Biloba

Tang, Iyu Ying (2007) Perbandingan relatif produk herba Ginkgo Biloba. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000001807.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Kawalan kualiti dan pemiawaian dalam proses penyelidikan dan pembangunan (R&D) ubat herba melupakan langkah terpenting dalam pengeluaran produk herba. Dalam kajian ini, perbandingan kualiti dua produk Ginkgo biloba yang dihasilkan pada masa berlainan dilakukan menelUsi ujian jumlah kandungan sebatian fenolik, ujian antioksida dan ujian antibakteria. Melalui kaedah Fo lin-Ciocalteu, didapati kandungan fenolik dalam sampel yang dikaji masing-masing ialah 66.25 mg GAE gram�¹ dan 68.45 mg GAE gram�¹. Kaedah Ferum Tiosianat (FTC) digunakan dalam ekstrak sampel dan didapati kedua-dua sampel mempunyai sifat antioksida. Selain itu, ekstrak sampel Ginkgo menunjukkan sifat sebagai antibakteria di mana kedua-dua sampel menunjukkan perencatan separa terhadap bakteria gram positif, iaitu Bacillus cereus (B43 /043). Perbandingan t-test bagi kandungan fenolik ialah 0.081 dan untuk aktiviti antioksida ialah 0.030. Kesimpulannya, kedua-dua sampel adalah tidak signifikan dati segi kandungan fenolik tetapi signifikan bagi aktiviti antioksidanya.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: herbal product, Ginkgo biloba, phenolic compound, antioxidant, Ferum Thiocyanate method
Subjects: Q Science > QD Chemistry
Divisions: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: MDM SITI AZIZAH IDRIS
Date Deposited: 20 Jan 2014 06:00
Last Modified: 11 Oct 2017 04:42
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/8059

Actions (login required)

View Item View Item