Penentuan indeks glisemik roti putih dengan kaya dalam kalangan individu sihat

Debbie Rosalind, (2013) Penentuan indeks glisemik roti putih dengan kaya dalam kalangan individu sihat. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]PDF
11Mb

Abstract

Nilai indeks glisemik (GI) roti putih dengan kaya dikaji dalam kalangan subjek sihat. Seramai 10 individu (5 lelaki, 5 perempuan; BMI 21.6 ± 1.14 kg/m²; glukosadarah puasa 4.44 ± 0.09 mmol/L) melibatkan diri dalam kajian ini. Bagi menentukan GI, makanan ujian (roti putih dengan kaya) mengandungi 50g karbohidrat tersedia diukur dan dimakan oleh 10 individu sihat tersebut selepas berpuasa selama 10-12 jam. Setiap individu diberi makanan ujian satu kali sahaja untuk diuji manakala minuman rujukan (glukosa) sebanyak dua kali pada tiga hari yang berlainan. Darah kapilari diambil pada minit ke-0 (puasa), 15, 30, 45, 60, 90 dan 120 selepas subjek makan makanan ujian/rujukan. Peningkatan graf (iAUC telah dikira untuk setiap subjek. Nilai GI untuk roti putih dengan kaya adalah 100.0±30.1 (GI tinggi). Tiada perbezaan yang signifikan dalam nilai GI makanan ujian antara subjek lelaki dan perempuan. Purata nilai GI untuk makanan ujian dikira untuk keseluruhan kumpulan subjek dan dibandingkan dengan roti putih tepung gandum (70±0) dan roti putih tepung gandum dengan mentega kacang (59±8).

Item Type:Academic Exercise
Uncontrolled Keywords:glycemic Index (GI), fasting blood glucose, test meal, health
Subjects:T Technology > TX Home economics > Nutrition. Foods and food supply
Divisions:SCHOOL > School of Food Science and Nutrition
ID Code:9689
Deposited By:IR Admin
Deposited On:08 Oct 2014 15:29
Last Modified:08 Oct 2014 15:29

Repository Staff Only: item control page


Browse Repository
Collection
   Articles
   Book
   Speeches
   Thesis
   UMS News
Search
Quick Search

   Latest Repository

Link to other Malaysia University Institutional Repository

Malaysia University Institutional Repository