Pembangunan produk jus campuran buah-buahan daripada dabai (Canarium odontophyllum Miq.) Dan tembikai (Citrullus Lanatus)

Tiong, Siew Ing (2013) Pembangunan produk jus campuran buah-buahan daripada dabai (Canarium odontophyllum Miq.) Dan tembikai (Citrullus Lanatus). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000002330.pdf

Download (12MB) | Preview

Abstract

Kajian ini dijalankan untuk membangunkan jus campuran buah-buahan daripada buah dabai (Canarium cxlontophyllum Miq.) dan buah tembikai (Citrullus Lanatus). Pemilihan formulasi dilakukan melalui ujian hedonik. Sampel Fl (37% nisbah puri tembikai kepada dabai ialah 50:50, 8% gula, 0.1% ezim pektinase, 0.1% asid sitrik,0.05% natrium benzoate dan 54.75% air) yang dipilih sebagai formulasi terbaik dan menunjukkan nilai skor min yang tertinggi bagi attribut warna, aroma, kemanisan, aftertaste, keseimbangan rasa dan penerimaan keseluruhan. Analisis proksimat menunjukkan sampel F1 mengandungi 1.30±0.18% lemak, 0.47±0.05% protein, 0.55±0.09% serabut kasar dan 0.08±0.02% abu dengan mempunyai nilai pH (4.3±0.01), 0.37±0.06% jumlah keasidan, briksnya 11.67±0.01 dan 0.71±0.17mg vitamin C. Jus campuran buah-buahan disimpan pada suhu bilik dan suhu sejuk selama 4 minggu untuk ujian mutu simpanan. Ujian fizikokimia menunjukkan penurunan pH sedikit pada suhu bilik (4.31±0.01 kepada 3.26±0.08) dan suhu sejuk (4.31±0.01 hingga 3.82±0.18). Penurunan jumlah pepejal terlarut sedikit untuk suhu simpanan bilik (11.67±0.11 hingga 11.27±0.12) dan suhu sejuk (11.67±0.12 kepada 11.40±0.00). Ujian mikrobiologi pula menunjukkan bahawa jus campuran buah-buahan yang lebih sesuai disimpan pada suhu sejuk dan mempunyai jangka hayat penyimpanan selama 3 minggu.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: mixed fruit juice, dabai fruit, watermelon, fruit puree, cold temperature
Subjects: T Technology > TX Home economics > Nutrition. Foods and food supply
Divisions: SCHOOL > School of Food Science and Nutrition
Depositing User: MDM SITI AZIZAH IDRIS
Date Deposited: 09 Oct 2014 03:27
Last Modified: 13 Oct 2017 06:25
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/9695

Actions (login required)

View Item View Item

Browse Repository
Collection
   Articles
   Book
   Speeches
   Thesis
   UMS News
Search
Quick Search

   Latest Repository

Link to other Malaysia University Institutional Repository

Malaysia University Institutional Repository