Hubungan antara latar belakang demografi dengan pengetahuan, sikap dan amalan petani terhadap pertanian organik: satu kajian kes ke atas para penanam sayur di Kundasang, Sabah

Mohd Ismail Habib Abidin (2011) Hubungan antara latar belakang demografi dengan pengetahuan, sikap dan amalan petani terhadap pertanian organik: satu kajian kes ke atas para penanam sayur di Kundasang, Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Hubungan_antara_latarbelakang_demograa_dengan.pdf

Download (12MB) | Preview

Abstract

Kajian ini dijalankan adalah untuk mengetahuai tahap pengetahuan, sikap dan amalan (PSA) petani terhadap pertanian organik dan juga untuk mengenalpasti hubungkait diantara PSA petani dengan ciri demografi mereka. Kaedah pengumpulan data yang digunakan ialah kaedah temuduga bersemuka dengan menggunakan borang soal selidik berstruktur. Sejumlah 31 orang responden telah dipilih melalui kaedah persampelan rawak mudah. Hasil kajian, menunjukkan terdapat perbezaan signifikan dari segi pengetahuan petani yang mempunyai tahap pendidikan SPM dan ke bawah dengan petani yang mempunyai tahap pendidikan SPM ke atas. Hasil kajian juga menunjukan bahawa terdapat perbezaan signifikan diantara lelaki dan wanita dalam sikap dan amalan mereka terhadap pertanian organik. Melalui ujian korelasi Pearson menunjukan bahawa terdapat hubungan positif antara pengetahuan dan sikap petani terhadap pertanian organik.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: knowledge, attitude, practice, farmers, organic farming
Subjects: S Agriculture > SB Plant culture
Divisions: FACULTY > Faculty of Sustainable Agriculture
Depositing User: Munira M
Date Deposited: 05 Jul 2017 09:57
Last Modified: 16 Oct 2017 12:14
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/17385

Actions (login required)

View Item View Item