Tekanan kerja di kalangan guru-guru sekolah menengah di beberapa buah sekolah gabungan Kota Kinabalu : kajian dari aspek faktor demografi

Norlizah Matshah (2006) Tekanan kerja di kalangan guru-guru sekolah menengah di beberapa buah sekolah gabungan Kota Kinabalu : kajian dari aspek faktor demografi. Masters thesis, Universiti Malaysia Sabah.

[img]
Preview
Text
Tekanan kerja di kalangan guru-guru sekolah.pdf

Download (563kB) | Preview

Abstract

Kajian ini dijalankan untuk melihat tekanan kerja yang dialamj oleh guru-guru sekolah menengah di beberapa buah sekolah menengah di gabungan Kota Kinabalu, sama ada terdapat perbezaan dari aspek faktor demografi terpilih seperti umur, jantina, bifangan anak, tahap pendidikan, pengalaman mengajar dan bangsa. Seramai 126 orang subjek telah terlibat yang dipilih secara rawak. Alat kajian yang digunakani Job Stress Survey (JSS) yang tetah dialihbahasakan ke dalam Bahasa Melayu. Data-data yang telah dikumpulkan dianalisis menggunakan ujian t Keputusan kajian telah mendapati bahawa faktor demografi jantina sahaja yang menunjukkan perbezaan signifikan. Secara kesimpulannya, didapati bahawa guru-guru wanita mengalami tekanan yang lebih tinggi berbanding dengan guru-guru lelaki.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: job stress, secondary school, demographic factors
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education
Divisions: FACULTY > Faculty of Psychology and Education
Depositing User: MUNIRA BINTI MARASAN -
Date Deposited: 22 Mar 2018 10:10
Last Modified: 22 Mar 2018 10:10
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19322

Actions (login required)

View Item View Item