Sikap dan tabiat membaca di kalangan pelajar KDPK Universiti Malaysia Sabah

Na'imah Yusoff and Amran Ahmed and Rosy Talin Sikap dan tabiat membaca di kalangan pelajar KDPK Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Sikap dan tabiat membaca di kalangan pelajar KDPK Universiti Malaysia Sabah.pdf

Download (69kB) | Preview

Abstract

Kajian ini merupakan satu tinjauan ke atas sekwnpulan pelajar lepasan Kursus Diploma Perguruan Khas (KDPK) ambilan 1998/2000 sahaja. Mereka terdiri dari pelajar yang sedang mengikuti kursus pengajian Pendidikan dengan Matematik, Pendidikan dengan Sains, dan Pendidikan dengan Psikologi, Universiti Malaysia Sabah .Tujuannya kajian ini adalah untuk melihat minat dan sikap membaca mereka yang berkaitan dengan tabiat membaca, penggunaan pusat sumber, kekangan membaca dan penilaian diri terhadap aktiviti membaca. Soalselidik yang berdasarkan kepada Skala Dulin Chester telah digunakan untuk tujuan ini. Kajian ini mendapati, ia tidak menampakkan sikap dan tabiat membaca yang positif di kalangan kumpulan pelajar tersebut. Mereka membaca hanya untuk m~nyiapkan tugasan yang diberikan oleh pensyarah. Dari aspek penilaian diri sebagai pembaca, 48.1 % mengatakan mereka kurang membaca, manakala yang menilai diri sebagai orang yang sangat banyak rnernbaca ialah 5.6% sahaja. Mereka mengatakan rnasalah flzikal, gangguan persekitaran dan aktiviti universiti yang terlalu padat menjadikan kekangan utarna aktiviti membaca. Oleh itu bagi meningkatkan budaya membaca yang sihat dan program mernbaca yang berkesan, pihak pusat sumber dan ahli akademik UMS perlu memainkan peranan penting.

Item Type: Research Report
Uncontrolled Keywords: Reading habit , The Dulin-Chester Scale , Universiti Malaysia Sabah
Subjects: L Education > LG Individual institutions - Asia, Africa, Indian Ocean islands, Australia, New Zealand, Pacific islands
Depositing User: NORAINI LABUK -
Date Deposited: 29 Jul 2019 16:22
Last Modified: 29 Jul 2019 16:22
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23156

Actions (login required)

View Item View Item