Status undang-undang bagi wanita di mahkamah anak negeri dan undang-undang adat di Sabah: kajian kes di Ranau dan Keningau

Sharija Che Shaari and Ida Shafinaz Mohamed Kamil Status undang-undang bagi wanita di mahkamah anak negeri dan undang-undang adat di Sabah: kajian kes di Ranau dan Keningau. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Status undang-undang bagi wanita di mahkamah anak negeri.pdf

Download (87kB) | Preview
[img] Text
Status undang-undang bagi wanita di mahkamah anak negeri .pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB)

Abstract

Sememangnya peranan wan ita amatlah penting dalam pembangunan masyarakat. Sehubungan itu, kajian ini menumpukan perhatian terhadap kedudukan wan ita di sisi undang-undang adat sebagaimana yang ditadbirkan oleh Mahkamah Anak Negeri Sabah. Kajian dilakukan melalui pemerhatian prosiding Mahkamah Anak Negeri, temubual, kajian perpustakaan serta kajian kes. Lokasi kajian yang dipilih adalah Ranau dan Keningau. Kajian ini cuba untuk menganalisa kedudukan wanita dalam perkahwinan, termasuklah nafkah,perceraian,hak mempusakai serta hak penjagaan anak. Selain itu, hak wanita untuk memiliki harta juga dilihat. Kajian juga memberikan penumpuan terhadap kesalahan yang dilakukan oleh wanita dan kesalahan yang dilakukan terhadap wan ita. Pengkaji cuba menganalisa keseragaman perlaksanaan undang-undang adat. Adalah diharapkan agar hasil kajian ini dapat memberikan manafaat kepada penggubal polisi untuk membuat sebarang ubahsuaian yang berkaitan.

Item Type: Research Report
Uncontrolled Keywords: Women , native courts , laws
Subjects: H Social Sciences > HQ The family. Marriage. Woman
Depositing User: NORAINI LABUK -
Date Deposited: 05 Sep 2019 09:11
Last Modified: 27 Aug 2020 16:15
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23486

Actions (login required)

View Item View Item