Penggunaan bas tanpa permit (van sapu) sebagai mod pengangkutan alternatif: satu tinjauan awal di Kota Kinabalu, Sabah

Nazihiyah Asli and Harifah Mohd Noor and Roshimah Zakaria (2019) Penggunaan bas tanpa permit (van sapu) sebagai mod pengangkutan alternatif: satu tinjauan awal di Kota Kinabalu, Sabah.

[img] Text
Penggunaan bas tanpa permit (van sapu) sebagai mod pengangkutan alternatif, satu tinjauan awal di Kota Kinabalu, Sabah-Abstract.pdf

Download (61kB)
[img] Text
Penggunaan Bas Tanpa Permit (Van Sapu) Sebagai Mod Pengangkutan.pdf
Restricted to Registered users only

Download (507kB) | Request a copy

Abstract

Ketidakberkesanan perkhidmatan pengangkutan awam di Kota Kinabalu telah membawa kepada kewujudan mod pengangkutan awam tidak formal iaitu bas tanpa permit yang mana wujudnya perkhidmatan pengangkutan ini adalah untuk memenuhi permintaan pengguna. Pada era globalisasi ini, sistem pengangkutan awam seharusnya lebih efisien dan cekap seiring dengan kemajuan perkhidmatan dan teknologi yang ada bagi memastikan para pengguna pengangkutan awam dapat menikmati keselesaan dan mutu perkhidmatan yang lebih berkualiti serta keselamatan mereka turut terjamin. Penulisan kertas kerja ini adalah melihat bagaimana bas tanpa permit memainkan peranan penting khususnya dalam konteks mobiliti pengangkutan kepada pengguna. Perbincangan kertas kerja ini adalah dengan menggunakan data soal selidik dan temubual yang telah diperoleh serta disokong dengan perbincangan sorotan literatur. Bas yang tidak memiliki permit dapat dikenalpasti melalui beberapa ciri penting iaitu body-marking, pemeriksaan PUSPAKOM, kadar tambang, pemilikan lesen dan dokumen serta insuran yang melindungi penumpang. Hasil dapatan juga menunjukkan faktor penggunaan bas tanpa permit yang paling dominan adalah faktor tambang murah dan kebolehsampaian yang tinggi dengan nilai min purata=3.82. Peranan perkhidmatan mod ini dapat lihat melalui peranannya sebagai mobiliti, sumber pekerjaan, dan pelengkap (complementarity) kepada sistem pengangkutan awam. Oleh itu, peranan perkhidmatan bas tanpa permit ini tidak seharusnya diabaikan kerana ia mampu menjadi pemangkin kepada sektor ekonomi dalam kalangan masyarakat.

Item Type: Proceedings
Uncontrolled Keywords: Ketidakberkesanan , Pengangkutan awam tidak formal , Perkhidmatan , Pengguna , Bas tanpa permit , Mobiliti pengangkutan
Subjects: H Social Sciences > HE Transportation and Communications > HE1-9990 Transportation and communications > HE199.9 Passenger traffic (General)
H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races > HT51-1595 Communities. Classes. Races
Divisions: FACULTY > Faculty of Humanities, Arts and Heritage
Depositing User: DG MASNIAH AHMAD -
Date Deposited: 26 Aug 2021 15:11
Last Modified: 26 Aug 2021 15:11
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30386

Actions (login required)

View Item View Item