Pengaruh suhu dan tempoh penyimpanan terhadap kandungan vitamin C dalam buah-buahan

Sharifah Nurul Balqis Mohd Ishak (2008) Pengaruh suhu dan tempoh penyimpanan terhadap kandungan vitamin C dalam buah-buahan. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Pengaruh suhu dan tempoh penyimpanan.pdf

Download (10MB) | Preview

Abstract

Kajian ini dijalankan untuk mengkaji jumlah kandungan vitamin C dalam buah mangga, jambu batu, betik dan oren yang dipengaruhi oleh suhu dan tempoh penyimpanan yang berbeza. Jus buah-buahan yang digunakan dalam kajian ini diletakkan dalam suhu penyimpanan sejuk 4 °C, suhu ambien atau suhu bilik 21.5 °C dan suhu panas. Jumlah kandungan vitamin C yang terdapat di dalam setiap jus buah-buahan bagi setiap suhu penyimpanan berbeza diukur mengikut tempoh penyimpanan selama 0,1,2,3 dan 4 hari. Pengukuran kandungan vitamin C tersebut menggunakan kaedah pentitratan iodin. Hasil kajian menunjukkan, jumlah kandungan vitamin C dalam buah-buahan semakin menurun apabila semakin lama disimpan. Hasil kajian mendapati terdapat perbezaan yang signifikan antara min jumlah kandungan vitamin C buah-buahan dengan suhu dan tempoh penyimpanan berbeza. Jumlah kandungan vitamin C yang mengalami penurunan paling maksimum ialah penyimpanan pada suhu panas 60 °C manakala penurunan vitamin C yang paling minimum ialah pada penyimpanan suhu ambien 21.5 °C. Selain itu, kajian juga mendapati buah jambu batu mengandungi kandungan vitamin C yang tertinggi iaitu 83mg/25ml jus manakala kandungan vitamin C dalam buah mangga adalah yang terendah iaitu 50mg/25ml jus berbanding buah-buahan lain. Kesimpulannya, buah-buahan hendaklah disimpan pada suhu dan tempoh penyimpanan yang sesuai bagi mengekalkan kandungan vitamin C nya. Suhu penyimpanan yang sesuai bagi buahbuahan ialah di antara 10°C-22 °C manakala tempoh penyimpanan yang sesuai bagi buahbuahan adalah lebih kurang 2-3 hari.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: temperatures, vitamin C, fruit
Subjects: T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
Department: FACULTY > Faculty of Science and Natural Resources
Depositing User: MUNIRA BINTI MARASAN -
Date Deposited: 10 Jul 2018 15:03
Last Modified: 10 Jul 2018 15:03
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20433

Actions (login required)

View Item View Item