Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan

Cheng, Pui Wah (2009) Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan.pdf

Download (127kB) | Preview

Abstract

Kajian ini dijalankan untuk menentukan kecekapan kaedah pengekstrakan iaitu pengekstrakan penyulingan stim (SDE), pengekstrakan bendalir superkritikal (SFE), dan pengekstrakan pelarut-penyulingan stim (SE-SD) dalam mengekstrak sebatian perisa meruap dalam kopi, iaitu kopi Coffea robusta, dan Coffea arabica. Hasil pengekstrakan ini kemudian dianalisis dengan menggunakan kromatografi gas-pengesan pengionan nyala (GC-FID). Hasil kajian menunjukkan kehadiran 2,6-dimetilpirazina. Secara relatif, SE-SD merupakan kaedah pengekstrakan sebatian perisa meruap kopi yang paling cekap berbanding dengan SDE dan SFE.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: Extraction , steam distillation extraction (SDE) , SDE , SFE
Subjects: Q Science > QD Chemistry
Department: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: NORAINI LABUK -
Date Deposited: 30 Oct 2019 07:54
Last Modified: 30 Oct 2019 07:54
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873

Actions (login required)

View Item View Item