Pengekstrakan minyak daripada biji buah Markisah varieti kuning

Muhammad Ridzuan Ismail (2002) Pengekstrakan minyak daripada biji buah Markisah varieti kuning. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000000532.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Biji buah markisah diekstrak dengan menggunakan kaedah Soxhlet. Minyak yang dihasilkan dikaji dari segi ciri-ciri fizikal dan ciri-ciri kimia untuk menentukan kualiti minyak tersebut. Antara penentuan ciri-ciri fizikal dan ciri-ciri kimia yang dijalankan adalah seperti kandungan kelembapan, nilai iodine dan asid lemak bebas. Keputusan menunjukkan semua hasil penentuan ciri-ciri fizikal dan kimia boleh melepasi piawai yang ditetapkan kepada minyak lain. Pelarut dietil eter dikenalpasti sebagai pelarut yang paling baik untuk mengekstrak minyak biji markisah kering dengan pengekstrakan minyak sebanyak 21.60 ± 0.69%. Kandungan kelembapan untuk minyak biji markisah yang diekstrak dengan kaedah Soxhlet adalah 0.043 ± 0.015%. Nilai iodin dan kandungan asid lemak bebas masing-masing ialah 124.1 ± 4.9% dan 0.59 ± 0.03%.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: Passion fruit, Method Soxhlet, Passion fruit seed
Subjects: T Technology > TP Chemical technology > TP1-1185 Chemical technology > Food processing and manufacture
Department: SCHOOL > School of Food Science and Nutrition
Depositing User: ADMIN ADMIN
Date Deposited: 19 Apr 2012 08:26
Last Modified: 23 Oct 2017 11:09
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/3844

Actions (login required)

View Item View Item