Analisa sebatian-sebatian perisa daripada biji koko sihat dan berjangkit selepas pemanggangan

Nor Qamarina Hashim (2007) Analisa sebatian-sebatian perisa daripada biji koko sihat dan berjangkit selepas pemanggangan. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000000720.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Kajian ini adalah mengenai analisa sebatian-sebatian perisa dari biji koko sihat dan berjangkit selepas pemanggangan. Faktor suhu pemanggangan menjadi parameter utama dalam mengkaji sebatian-sebatian perisa yang terbentuk. Terdapat 3 suhu pemanggangan yan digunakan dalam analisa ini, iaitu pada suhu 110 ÌŠC , l30ÌŠ ÌŠC serta 150ÌŠ ÌŠC. Selain itu, faktor peratusan kelembapan dan faktor nilai pH bagi setiap sampel juga telah dikaji. Didapati daripada bahawa kesemua sampel kecuali sampel 1-Sihat mempunyai nilai peratusan kelembapan kurang daripada standard Lembaga Koko Malaysia iaitu di bawah ataupun hampir sama dengan 8.5%. Nilai pH bagi keenarn-enam sampel sihat adalah bersamaan nilai 5.0-5.8 iaitu lebih berasid berbanding keenam-enam sampel berjangkit yang mempunyai nilai 6.0 ke atas, iaitu lebih ke arah neutral. Keputusan kajian dengan penggunaan instrumen GC-MS pula hanya menunjukkan sebatian perisa tetrametilpirazina sahaja yang dapat dikesan pada dua sampel sahaja pada suhu pemanggangan ll0ÌŠ ÌŠC, masing-masing pada sampel 2- Sihat dan sampel 1- Berjangkit yang ditunjukkan pada puncak 12.50 dan juga puncak 12.70.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: Cocoa, Cocoa beans, Flavor compounds, Roasting, Healthy
Subjects: T Technology > TP Chemical technology > TP1-1185 Chemical technology > Food processing and manufacture
Department: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: ADMIN ADMIN
Date Deposited: 20 Sep 2012 15:49
Last Modified: 23 Oct 2017 15:58
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/4766

Actions (login required)

View Item View Item