Kesan pelbagai kekuatan bunyi terhadap kualiti sayur tauge kacang hijau (Vigna radiata (L) wilzcek).

Anwar Asmin (2007) Kesan pelbagai kekuatan bunyi terhadap kualiti sayur tauge kacang hijau (Vigna radiata (L) wilzcek). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000001308.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Dalam kajian ini, kesan pelbagai frekuensi bunyi terhadap kualiti sayur tauge kaeang hijau (Vigna radiata (L.) wilzcek) dikaji. Eksperimen ini dilakukan di dalam makmal getaran dan bunyi, dan di dalam bilik gelap makmal genetik, Universiti Malaysia Sabah. Kajian ini dilakukan selama dua bulan menggunakan rekabentuk rawak lengkap (CRD). Lima jenis rawatan digunakan dengan lima replikasi iaitu kawalan, kekuatan bunyi pada 200 Hz, 400 Hz, 1000 Hz, dan 4000 Hz. Parameter yang dikaji ialah peratus perearnbahan, panjang batang, berat segar, bilangan akar dan jurnlah panjang akar. Keputusan kajian menunjukkan kumpulan biji benih yang didedahkan dengan kekuatan bunyi pada selang 400 Hz menghasilkan baeaan data yang maksirnum. Purata peratus perearnbahan bagi kumpulan ini ialah 56.4 peratus, manakala purata bagi panjang batang, berat segar, bilangan akar danjumlah panjang akar pula ialah 5.088 cm, 0.434 g, 11.3 dan 12.92 cm masing-masing. Apabila frekuensi bunyi yang didedahkan melebihi 1000 Hz, tenaga bunyi memberi kesan yang tidak baik kepada kualiti dan pertumbuhan tumbuhan.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: mung bean sprout, Vigna radiata (L.) wilzcek, germination percent, height of stem, dark room
Subjects: T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
Department: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: SITI AZIZAH BINTI IDRIS -
Date Deposited: 03 Sep 2013 10:50
Last Modified: 23 Oct 2017 16:09
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6858

Actions (login required)

View Item View Item