Pengekstrakan asid sitrik daripada buah-buahan sitrus tempatan, (limau nipis dan limau kasturi)

Melina Mohamad Ali (2004) Pengekstrakan asid sitrik daripada buah-buahan sitrus tempatan, (limau nipis dan limau kasturi). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000001467.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Kajian telah dijalankan ke atas buah-buahan sitrus iaitu Limau Nipis (Citrus aurantifolia) dan Limau Kasturi (Citrus microcarpa). Bahan mentah untuk kajian telah diperolehi dari Pasar Besar Kota Kinabalu, Sabah dan proses pengekstrakan dijalankan ke atas buah limau bagi mendapatkan asid sitrik daripadanya. Asid sitrik tersebut telah diekstrak dengan kaedah penurasan. Bahan utama dalam menjalankan ujikaji ialah kalsium(II) hidroksida atau Lime dan asid sulfurik. Asid sitrik yang diperolehi daripada dua jenis buah limau tersebut dibandingkan. Kuantiti asid sitrik yang diekstrak daripada buah Limau Nipis adalah lebih banyak berbanding asid sitrik daripada Limau Kasturi. Jangkaan asid sitrik yang dihasilkan adalah bersesuaian dengan harga asid sitrik di pasaran.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: Citrus aurantifolia, Citrus microcarpa, citrus juice, extract, pure citric acid
Subjects: T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
Department: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: SITI AZIZAH BINTI IDRIS -
Date Deposited: 21 Oct 2013 13:19
Last Modified: 17 Oct 2017 12:36
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/7329

Actions (login required)

View Item View Item