Kasim Tawe (2000) Pewarna sintetik dalam kuih tradisional di Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000002439.pdf Download (8MB) | Preview |
Abstract
Kajian ini dijalankan untuk mengetahui bahan pewarna sintetik yang digunakan di dalam kuih tradisional di sekitar Kota Kinabalu. Dengan kaedah pengekstrakan menggunakan benang bulu biri-biri, bahan pewarna dapat dikaji. Ujian perubahan warna dengan menggunakan asid dan alkali menunjukkan pewarna yang digunakan adalah dari kumpulan yang stabil pada keadaan berasid. Analisis kromatografi kertas berjaya memisahkan komponen warna yang digunakan dalam sampel. Proses pengenalpastian dengan menggunakan kromatografi kertas menunjukkan nilai R, untuk warna Ponceau 4R ialah 0.91 hingga 0.98, Red 2G ialah 0.84 hingga, 0.89, Green S ialah 0.96 hingga 0.99, Sunset Yellow FCF ialah 0.94 hingga 0.98 dan Tartrazine ialah 0.77 hingga 0.78. Analisis selanjutnya ialah kaedah spektrofotometri berdasarkan panjang gelombang untuk mengesahkan pewarna berkenaan. Kesemua pewarna yang digunakan adatah mematuhi peraturan 21 dalam Akta Makanan 1983 dan Peraturan Makanan 1985.
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | synthetic colourant, traditional snack, wool extraction method, |
Subjects: | T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
Department: | SCHOOL > School of Food Science and Nutrition |
Depositing User: | SITI AZIZAH BINTI IDRIS - |
Date Deposited: | 23 Dec 2014 14:45 |
Last Modified: | 24 Oct 2017 11:07 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10254 |
Actions (login required)
View Item |