Dhalia @ Evelyn Lamjin (2007) Pencirian protein di dalam biji benih padi (oryza sativa) tempatan di Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
Pencirian protein di dalam bill benih padi.pdf Download (141kB) | Preview |
Abstract
Kehidrofobikan empat pecahan protein iaitu albumin, globulin, glutelin dan prolamin daripada sampel beras pulut hitam, beras pulut putih dan beras coklat telah dicirikan dengan menggunakan RP-HPLC. Profil kromatogram menunjukkan komponen utama protein terelusi pada tempoh 2.5 min dan 6 min. Kehidrofobikan paling tinggi di antara pecahan protein adalah pecahan prolamin yang terkandung dalam beras coklat iaitu terelusi pada 3 .934 min. Dengan menggunakan kepekatan kandungan protein dan ketinggian puncak, pecahan globulin secara relatifnya adalah komponen utama yang terkandung dalam beras pulut hitam. Oleh itu, kaedah RP-HPLC ini telah ditemui sebagai kaedah altematif untuk pencirian pecahan protein dalam beras.
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | Paddy , Sabah , hidrofobicity , protein |
Subjects: | Q Science > QK Botany |
Depositing User: | NORAINI LABUK - |
Date Deposited: | 30 Oct 2019 07:55 |
Last Modified: | 30 Oct 2019 07:55 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23881 |
Actions (login required)
View Item |