Pengaruh amalan bekerja dari rumah terhadap produktiviti pensyarah di Universiti Malaysia Sabah

Ifniatul Saimah Imansah (2021) Pengaruh amalan bekerja dari rumah terhadap produktiviti pensyarah di Universiti Malaysia Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img] Text
Pengaruh amalan bekerja dari rumah terhadap produktiviti pensyarah.pdf
Restricted to Registered users only

Download (728kB)
[img] Text
Pengaruh amalan bekerja dari rumah terhadap produktiviti pensyarah24PAGES.pdf

Download (247kB)

Abstract

Bekerja dari rumah bukanlah sesuatu perkara yang asing lagi dalam dunia pekerjaan. Pandemik Covid-19 ini telah menjadikan bekerja dari rumah salah satu kewajiban yang perlu dipatuhi untuk mengekang penularan Covid-19. Salah satu profesion yang terpaksa berhadapan dengan bekerja dari rumah ialah pensyarah. Bekerja dari rumah membuatkan pensyarah akan berhadapan dengan pelbagai cabaran seperti memastikan produktiviti mereka tidak terjejas dengan amalan-amalan bekerja dari rumah. Kajian ini telah dijalankan dalam kalangan pensyarah di Universiti Malaysia Sabah. Tujuan utama kajian ini dijalankan adalah untuk mengkaji sejauhmana amalan bekerja dari rumah dapat mempengaruhi tahap produktiviti pensyarah ketika pandemik Covid-19 ini. Hasil kajian yang dijalankan mendapati amalan bekerja dari rumah iaitu penggunaan teknologi mempunyai hubungan signifikan atau hubungan yang positif terhadap tahap produktviti pensyarah. Penyelidik turut mencadangkan bahawa agar organisasi sentiasa perlu menitikberatkan mengenai produktiviti pekerja mereka agar dapat menghasilkan kerja yang berkualiti.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: Amalan bekerja dari rumah , Produktiviti , Penggunaan Teknologi Pensyarah Universiti Malaysia Sabah
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > HD28-9999 Industries. Land use. Labor
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > HD28-9999 Industries. Land use. Labor > HD4801-8943 Labor. Work. Working class > HD8038 Professions (General). Professional employees
Department: FACULTY > Faculty of Social Sciences and Humanities
Depositing User: NORAINI LABUK -
Date Deposited: 14 Dec 2021 09:11
Last Modified: 14 Dec 2021 09:11
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/31263

Actions (login required)

View Item View Item