Kesan kadar kapur dan TSP ke atas tumbesaran dan penghasilan kacang hijau (Vigna radiata (L.) R. Wilczek)

Jerry Radin Anak Gasan (2007) Kesan kadar kapur dan TSP ke atas tumbesaran dan penghasilan kacang hijau (Vigna radiata (L.) R. Wilczek). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000002212.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Kajian ini dijalankan untuk meneliti kesan kadar kapur yang berbeza serta kesan kadar TSP yang berbeza ke atas tumbesaran dan penghasilan kacang hijau Vigna radiata (L.) R. Wilczek). Kadar kapur yang digunakan dalam kajian ini ialah 0 tha�¹, 5 tha�¹ dan 10 tha�¹. Kadar TSP yang digunakan pula ialah 0 kgha�¹, 40 kgha�¹ dan 80 kgha�¹. Kajian dijalankan dengan keadah rawak lengkap (CRD) dengan lima replikasi. Parameter yang diambil ialah berat kering bahagian atas, berat kering bahagian bawah, penghasilan kacang hijau dan nodulasi. Berdasarkan keputusan analisis didapati penaburan 10 tha�¹ kapur dan 40 kgha�¹ P₂O₅ adalah yang paling berkesan untuk tumbesaran vegetatif pokok. Kadar 10 tha�¹ kapur dicampur dengan 80 kgha�¹ P₂O₅ adalah yang paling berkesan untuk penghasilan biji kacang hijau dan nodulasi.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: limestone, TSP, mung bean, Complete Randomize Design, nodulation, treatment
Subjects: Q Science > QK Botany
Department: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: SITI AZIZAH BINTI IDRIS -
Date Deposited: 29 Apr 2014 12:54
Last Modified: 13 Oct 2017 11:42
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/8899

Actions (login required)

View Item View Item