Geologi am dan pemetaan terain geologi kejuruteraan terain serta kadar hakisan dan pengezonan tanah runtuh sepanjang kawasan Kg. Binanum ke Kg. Tohon km 41-60 Jalan Ranau Tambunan, Sabah

Muh, Fooi Sun (2008) Geologi am dan pemetaan terain geologi kejuruteraan terain serta kadar hakisan dan pengezonan tanah runtuh sepanjang kawasan Kg. Binanum ke Kg. Tohon km 41-60 Jalan Ranau Tambunan, Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000002837.pdf

Download (8MB) | Preview

Abstract

Kawasan kajian terletak di bahagian Tambunan, Pantai Barat Sabah yang dibatasi oleh garis latitud 05º 48'U hingga 05º 43'U dan garis longitud 116º 23'T hingga 116º 28'T. Kawasan kajian terdiri daripada Formasi Crocker dan Endapan Aluvium Kuaterner. Formasi Crocker terdiri daripada 4 unit batuan iaitu unit batu pasir, unit selang lapis batu pasir dan syal dan unit syal. Analisis geologi struktur di kawasan kajian menunjukkan arah canggaan kawasan kajian bcrtren timur laut-barnt daya. Analisis petrografi mendapati mineral utama bagi batu pasir kawasan kajian adalah kuarza dan batu pasir tersebut matang dari segi kimia dan fizikal. Hasil pemetaan Geologi Kejuruteraan Terain telah menghasilkan Peta Taburan Lokasi Tanah Runtuh, Peta Pengelasan Geologi Kejuruteraan, Peta Topografi, Peta Sudut Cerun, Peta Guna Tanah, Peta Hakisan dan Ketidakstabilan, Peta Kadar Hakisan, Peta Geo-Bencana, Peta Geologi Kejuruteraan, Peta Kesesuaian Pembangunan dan Peta Penzonan Tanah Runtuh. Hasil pemetaan kesesuaian kawasan pembangunan kawasan pembangunan menunjukkan 80% kawasan kajian dikategorikan sebagai Kelas I dan Kelas II iaitu kawasan yang sesuai untuk pembangunan manakala kawasan yang dikategorikan sebagai Kelas III dengan kesesuaian pembangunan yang rendah adalah sebanyak 5%. Kawasan Kelas IV iaitu kawasan yang tidak sesuai untuk pembangunan dengan had geoteknikal yang tinggi merangkumi 15% daripada kawasan kajian. Pembangunan harus dilakukan dengan terancang bagi mengelakkan kejadian geobencana daripada berlaku.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Crocker Formation, Quartenary Aluvium, sandstone, shale, Petrography analysis
Subjects: Q Science > QE Geology
Divisions: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: Unnamed user with email storage.bpmlib@ums.edu.my
Date Deposited: 20 May 2016 05:34
Last Modified: 30 Oct 2017 02:59
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/13199

Actions (login required)

View Item View Item