Perbandingan populasi kumbang tanduk (Oryctes Rhinoceros) antara pokok kelapa sawit muda <5 tahun) dan matang (>10 tahun) di Sg. Batang, Sandakan,Sabah

Nurulsyazwani kamaruzaman, (2016) Perbandingan populasi kumbang tanduk (Oryctes Rhinoceros) antara pokok kelapa sawit muda <5 tahun) dan matang (>10 tahun) di Sg. Batang, Sandakan,Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Perbandingan populasi kumbang tanduk.pdf

Download (784kB) | Preview

Abstract

Larva dan kumbang badak dewasa merupakan salah satu daripada perosak tanaman kelapa sawit yang utama. Objektif kajian ini ialah untuk membandingkan populasi kumbang badak antara ladang kelapa sawit muda «5 tahun) dan matang (>10 tahun). Penyampelan kumbang badak (dewasa dan larva) telah dijalankan selama tujuh belas hari berturut-turut dari 29 Jun sehingga 15 Julai 2015 pada kawasan ladang kelapa sawit berhampiran dengan Fakulti Pertanian lestari, UM5 di 5g. Satang, Sandakan. Sebanyak tiga perangkap feromon dan sepuluh kuadrat bersaiz 1 m x 1 m masing-masing telah dipasang di dua ladang kelapa sawit tersebut. Sebanyak 263 individu kumbang tanduk dewasa telah berjaya disampel dalam kajian ini dan populasi kumbang tanduk dewasa adalah lebih tinggi pada pokok kelapa sawit muda (N=196) berbanding pokok matang (N=67). Populasi larva kumbang pada pokok kelapa sawit muda (N=494) adalah lebih tinggi berbanding pokok matang (N=160). Terdapat berbezaan beerti di antara populasi larva kumbang diantara dua ladang tersebut.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: Oil palm plantation , rhinoceros beetles , Sg. Batang, Sandakan,Sabah
Subjects: Q Science > QL Zoology
Divisions: FACULTY > Faculty of Sustainable Agriculture
Depositing User: Noraini
Date Deposited: 08 Feb 2018 05:58
Last Modified: 08 Feb 2018 05:58
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/18598

Actions (login required)

View Item View Item