Adaptasi komuniti nelayan miskin terhadap sistem baharu pengkulturan rumpai laut : kajian kes estet mini dan kluster di Pulau Selakan dan Pulau Bum Bum Semporna

Nurulaisyah Rosli, (2016) Adaptasi komuniti nelayan miskin terhadap sistem baharu pengkulturan rumpai laut : kajian kes estet mini dan kluster di Pulau Selakan dan Pulau Bum Bum Semporna. Masters thesis, Universiti Malaysia Sabah.

[img]
Preview
Text
Adaptasi komuniti nelayan miskin.pdf

Download (12MB) | Preview

Abstract

Pengkulturan rumpai laut merupakan kegiatan ekonomi dan tanaman penting komoditi pertanian di daerah Semporna, Sabah. Sektor ekonomi ini perlu dibangunkan dengan menjadikannya sebagai sebuah industri moden di Malaysia. Kerajaan Malaysia telah mengeluarkan sejumlah peruntukan dana kepada agen pembangunan seperti Universiti Malaysia Sabah (UMS) untuk melaksanakan Sistem Estet Mini (SPEM) dan Sistem Muster (SPKluster) oleh Jabatan Perikanan Sabah. Tujuannya adalah untuk menjadikan pengkulturan rumpai laut sebagai sebuah industri yang mampu menjana pendapatan ekonomi negara dan menjadi salah satu strategi membasmi kemiskinan penduduk luar bandar terutamanya komuniti nelayan di Sabah. SPEM dan SPKluster mula diperkenalkan dan dilaksanakan pada tahun 2011. Justeru, objektif utama kajian ini adalah untuk menilai pendekatan baru sistem pengkulturan rumpai laut ini dan implikasinya kepada komuniti nelayan setempat. Objektif lain termasuklah mengetahui keupayaan para peserta dan pekerja tempatan beradaptasi dengan perubahan corak pengurusan seperti SPEM dan SPKluster yang lebih sistematik dan berteknologi tinggi. Reka bentuk utama kajian ini adalah pendekatan kualitatif. Pelbagai Kaedah kutipan data lain yang digunakan dalam kajian ini adalah melalui temubual mendalam, pemerhatian turut serta, survey melalui borang soal selidik, sumber data sekunder atau dokumen dad jabatan kerajaan yang terlibat. Kajian ini dilakukan di dua kawasan pulau iaitu Pulau Selakan (Kampung Selakan) dan Pulau Bum-Bum yang menfokuskan kepada Kampung Look Buton dan Kampung Gelam-Gelam. Sebanyak 27 temubual mendalam telah dilakukan dan 72 orang responden telah menjawab borang soal selidik mengenai pandangan dan pengalaman mereka dalam sistem pengkulturan rumpai laut. Hasil kajian ini mendapati pengenalan SPEM dan SPKluster ke atas pengkultur tempatan yang terlibat kurang berkesan untuk meningkatkan kuantiti pengeluaran seaweed dan pendapatan peserta disebabkan oleh faktor-faktor seperti tahap pendidikan, tahap penerimaan dan budaya hidup komuniti nelayan setempat. Kajian ini mendapati majoriti peserta dan pekerja SPEM dan SPKluster menolak pengunaan teknologi baharu yang mereka anggap sebagai kurang sesuai dengan amalan mereka dalam proses pengkulturan konvensional selama ini. Inilah cabaran utama yang di hadapi oleh SPEM dan SPKluster dalam usaha membangunkan komuniti nelayan dan industri rumpai laut negara di Semporna, Sabah yang dibincangkan dalam tesis ini.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: seaweed, culture systems, implication, fishing communities, changing patterns, management
Subjects: S Agriculture > SH Aquaculture. Fisheries. Angling
Divisions: FACULTY > Faculty of Humanities, Arts and Heritage
Depositing User: Munira
Date Deposited: 27 Feb 2018 08:02
Last Modified: 27 Feb 2018 08:02
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/18948

Actions (login required)

View Item View Item