Persepsi keberkesanan program pemulihan, strategi daya tindak dan proses niat untuk penagihan berulang dalam kalangan bekas penagih Methamphetamine

Murnizam Haji Halik, and Kwan, Sharon, Sam Mee and Norzihan Ayub, and Patricia Joseph Kimong, and Voo, Peter,Su Kiong (2011) Persepsi keberkesanan program pemulihan, strategi daya tindak dan proses niat untuk penagihan berulang dalam kalangan bekas penagih Methamphetamine. Jurnal Antitidadah Malaysia, 7 (1). pp. 137-161.

[img]
Preview
Text
Persepsi keberkesanan program pemulihan.pdf

Download (92kB) | Preview

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk menerokai isu-isu dalam kalangan bekas penagih Methamphetamine iaitu persepsi keberkesanan program pemulihan, mengenalpasti strategi daya tindak, dan proses niat mereka. Seramai 59 orang bekas penagih lelaki yang berumur antara 18 hingga 38 tahun dan sedang menjalani program pengawasan di pusat AADK di Sandakan dan Kota Kinabalu telah dipilih secara persampelan bertujuan. Secara umumnya, responden mempunyai pandangan yang positif mengenai pengisian program dan bersetuju bahawa ia memberi faedah kepada mereka. Hasil kajian menunjukkan bahawa responden mempunyai strategi daya tindak berbeza berdasarkan niat atau tidak untuk menagih semula. Keinginan bawah sedar, rakan-rakan dan masalah keluarga didapati merupkan punca utama kebarangkalian berlakunya penagihan berulang.Implikasi kajian juga dibincangkan.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Methamphetamine addicts , drug , subconscious desire
Subjects: H Social Sciences > HN Social history and conditions. Social problems. Social reform
Divisions: FACULTY > Faculty of Psychology and Education
Depositing User: Noraini
Date Deposited: 27 Mar 2018 06:31
Last Modified: 27 Mar 2018 06:31
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/19513

Actions (login required)

View Item View Item