Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut

Mohamad Asraf Mattasin, (2008) Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut. Universiti Malaysia Sabah.

[img] Text
Penentuan sebatian perasa.pdf

Download (7MB)

Abstract

Kajian dilakukan untuk menentukan sebatian perasa yang terdapat di dalam pelbagai sampel biskut dari pelbagai jenis dan pelbagai jenama. Sampel biskut yang dikaji mempunyai perasa krim kraker, gandum dan bijan serta satu jenis kawalan bagi membandingkan keputusan antara biskut yang mempunyai perasa tambahan dan biskut yang tidak mempunyai perasa tambahan. Peralatan Likens dan Nickerson dan Vigraux digunakan untuk mengekstrak sebatian perasa manakala peralatan Kromatografi Gas- Pengesan Nyalaan Ion (GC-FID) digunakan untuk analisis sebatian perasa. Untuk menentukan sebatian perasa, peralatan kromatografi gas (GC-FID) digunakan Sebatian perisa yang dikaji adalah sebatian pirazina iaitu 2,3 dimetilpirazina, 2,5 dimetilpirazina, dan 2,6 dimetilpirazina. Hanya sampel krim kraker yang mengandungi 2,3-DMP dan 2,5-DMP manakala sampel-sampel lain tidak mengandungi sebatian pirazina yang dapat dikesan.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: biscuits, flavour compound
Subjects: T Technology > TX Home economics > Nutrition. Foods and food supply
Divisions: FACULTY > Faculty of Science and Natural Resources
Depositing User: Munira
Date Deposited: 05 Jun 2018 00:33
Last Modified: 05 Jun 2018 00:33
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148

Actions (login required)

View Item View Item

Browse Repository
Collection
   Articles
   Book
   Speeches
   Thesis
   UMS News
Search
Quick Search

   Latest Repository

Link to other Malaysia University Institutional Repository

Malaysia University Institutional Repository