Tinjauan mengenai pengambilan buah-buahan tempatan di kalangan pelajar Universiti Malaysia Sabah dari sudut kebolehdapatan, kepercayaan, pengetahuan dan amalan

Yap, Ling (2011) Tinjauan mengenai pengambilan buah-buahan tempatan di kalangan pelajar Universiti Malaysia Sabah dari sudut kebolehdapatan, kepercayaan, pengetahuan dan amalan. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000001052.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak mencukupi di seluruh dunia telah mencetuskan pelbagai penyakit kronik seperti penyakit jantung dan sesetengah jenis kanser. Adalah dibuktikan buah-buahan dan sayur-sayuran dapat mencegah penyakit kronik yang semakin membimbangkan. Kajian ini dilakukan bagi menentukan impak demografi, kebolehdapatan, kepercayaan, pengetahuan dan amalan terhadap pengambilan buah-buahan tempatan di kalangan pelajar Universiti Malaysia Sabah. Borang soal selidik dengan 0= 0.831 telah digunakan dalam kajian ini. Kajian ini melibatkan 400 orang responden dengan 100 orang bagi setiap tahun pengajian. Sebanyak 73.0 % pelajar universiti mengambil buahbuahan tempatan di asrama dengan 49.8 % adalah pelajar perempuan dan 23.3 % adalah pelajar lelaki. Namun, kekerapan dan jumlah hidangan yang diambil adalah jauh lebih rendah daripada yang dicadangkan dalam Piramid Makanan Malaysia. Adalah didapati bahawa pisang adalah antara buah-buahan tempatan yang paling kerap dimakan (5.70±2.54) dan paling disukai (5.44±2.47) oleh pelajar universiti. Melalui kajian ini, didapati bahawa jantina mempunyai perbezaan yang signifikan dalam pengambilan buah-buahan tempatan (p< 0.05). Perbezaan yang signifikan wujud dalam jantina bagi tahap pengetahuan (p< 0.05). Tahap pengetahuan bagi pelajar perempuan didapati lebih tinggi berbanding dengan lelaki dalam kajian ini. Harga dan tahap kesukaran mendapatkan buah-buahan tempatan turut didapati mempunyai hubungan yang signifikan dengan pengambilannya (p< 0.05). Hubungan turut wujud dalam kepercayaan dengan pengambilan buah-buahan tempatan (p< 0.05). Semakin kuat kepercayaan terhadap kebaikan buah-buahan, semakin tinggi pengambilannya. Melalui kajian ini juga, didapati bahawa pengetahuan mempunyai hubungan yang signifikan dengan kepercayaan (p< 0.05). Secara kesimpulannya, pengetahuan dan kepercayaan terhadap kebaikan dan kepentingan buah-buahan mempunyai hubungan dengan pengambilannya. Tabiat yang diamalkan sejak kecil mendorong pengambilan buah-buahan walaupun berada di luar rumah. Tahap pengetahuan di kalangan pelajar universiti adalah memuaskan. Namun, pengetahuan dalam kepentingan buah-buahan masih perlu ditingkatkan lagi bagi meningkatkan pengambilan buah di kalangan pelajar universiti.

Item Type: Academic Exercise
Uncontrolled Keywords: local fruit, student UMS, demography, knowledge, belief, nutrition
Subjects: T Technology > TX Home economics > Nutrition. Foods and food supply
Divisions: SCHOOL > School of Food Science and Nutrition
Depositing User: MDM SITI AZIZAH IDRIS
Date Deposited: 29 May 2013 01:24
Last Modified: 13 Oct 2017 09:28
URI: http://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6120

Actions (login required)

View Item View Item

Browse Repository
Collection
   Articles
   Book
   Speeches
   Thesis
   UMS News
Search
Quick Search

   Latest Repository

Link to other Malaysia University Institutional Repository

Malaysia University Institutional Repository