Pencirian fiber optik menggunakan OTDR (Optical Time Domain Reflectometer)

Asnida Ismail (2004) Pencirian fiber optik menggunakan OTDR (Optical Time Domain Reflectometer). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000002515.pdf

Download (7MB) | Preview

Abstract

Pada zaman yang semakin maju ini, banyak teknologi baru muneul dalam berbagai bidang dan menjadi semakin mencabar. Sistem telekomunikasi juga memainkan peranan penting dalam keadaan ini. Penghantaran maklumat dengan sistem telekomunikasi optik adalah satu kaedah telekomukasi yang digunakan dengan meluas diperingkat antarabangsa. Pengecilan isyarat mentpakan faktor utama dalam membentuk system komunikasi. Pengecilan fiber dalam kabel optikal boleh diuji dalam berbagai cara namun teknik yang terbaik adalah dengan menggunakan OTDR (Optical Time Domain Reflectometer). Kelebihan menggunakan teknik ini adalah ia tidak memerlukan pemotongan pada mana-mana bahagian fiber dan berfungsi dengan mengukur cahaya serakan yang kembali daripada pemancaran cahaya dan hanya memerlukan satu fiber sahaja. Daripada teknik ini, pencirian pengecilan fiber optik pada kabel 24 teras boleh dikenalpasti dan dibuktikan bahawa kehilangan berpunca dari sambatan, penyambung dan benda-benda asing yang terdapat semasa pemasangan sistem ini.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: telecommunication system, information transmission, Signal attenuation, Optical Time Domain Reflectometer (OTDR)
Subjects: T Technology > TK Electrical engineering. Electronics Nuclear engineering
Department: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: ADMIN ADMIN
Date Deposited: 09 Feb 2015 11:41
Last Modified: 24 Oct 2017 14:24
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10487

Actions (login required)

View Item View Item