Sejarah masyarakat Melayu Brunei di kawasan Pantai Barat Borneo Utara (1881-1963)

Dg Junaidah Binti Awang Jambol (2012) Sejarah masyarakat Melayu Brunei di kawasan Pantai Barat Borneo Utara (1881-1963). Masters thesis, Universiti Malaysia Sabah.

[img]
Preview
Text
mt0000000661.pdf

Download (14MB) | Preview

Abstract

Kajian sejarah masyarakat Melayu Brunei di kawasan Pantai Barat Borneo Utara (1881-1963) membincangkan mengenai status gelaran dan peranan masyarakat Melayu Brunei dalam aspek politik-pentadbiran, sosial dan ekonomi bermula dari zaman pemerintahan Kesultanan Brunei sehinggalah zaman kolonial British. Dalam penulisan kajian ini, aspek yang akan turut dihuraikan ialah perkembangan dan perubahan yang dialami oleh masyarakat Melayu Brunei sepanjang tahun 1881 sehinggalah tahun 1963. Tujuan utama kajian ini ialah untuk menjelaskan asal-usul masyarakat Melayu Brunei dan mengetahui perubahan serta pengekalan masyarakat ini selepas tamatnya pemerintahan Kesultanan Brunei. Pengambilalihan British North Borneo Charted Company (BNBCC) terhadap Borneo Utara bukan sahaja telah menamatkan penguasaan Kesultanan Brunei malah juga telah mewujudkan perubahan yang amat ketara dalam aspek politik-pentadbiran, sosial dan ekonomi. Perubahan dan pengekalan ketiga-tiga aspek inilah yang akan cuba dibahaskan dalam kajian inl bagi memahami dan mengetahui perubahan serta penghakisan kedudukan masyarakat Melayu Brunei di kawasan Pantai Barat Borneo Utara.

Item Type: Thesis (Masters)
Keyword: Brunei Malay community, British North Borneo Chartered Company, West Coast of North Borneo, administrative politics, social, economy
Subjects: D World History and History Of Europe, Asia, Africa, Australia, New Zealand, Etc. > DS Asia
Department: SCHOOL > School of Social Sciences
Depositing User: ADMIN ADMIN
Date Deposited: 07 Oct 2015 12:54
Last Modified: 07 Nov 2017 15:25
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/11849

Actions (login required)

View Item View Item