Elemen sejarah dalam pembentukan negara: kemunculan negara bangsa di Eropah dan proses kolonialisasidan dekolonialisasi dalam konteks Malaysia

A Rahman Tang Abdullah and Wan Shawaluddin Wan Hassan (2015) Elemen sejarah dalam pembentukan negara: kemunculan negara bangsa di Eropah dan proses kolonialisasidan dekolonialisasi dalam konteks Malaysia. Jurnal Perspektif, 7 (1). pp. 57-71.

[img]
Preview
Text
Elemen_Sejarah_dalam_Pembentukan_Negara.pdf

Download (44kB) | Preview

Abstract

Makalah ini membincangkan kewujudan konsep negara bangsa (nation-state) di Eropah dan aplikasinya kepada perkembangan sejarah yang merujuk kepada pembentukan Malaysia. Ia menjelaskan sejauh manakah sejarah pembentukan negara itu mempunyai ciri-ciri universal atau berbeza dalam konteks Eropah dan Malaysia. Tema perbincangan ini mengetengahkan sejarah pembentukan negara di Malaysia yang mempunyai kaitan yang rapat dengan perluasan kuasa Eropah pada abad ke-19 dan 20 yang dirujuk sebagai imperialisme dan kolonialisme. Ia kemudiannya telah diikuti oleh kebangkitan kebangsaan yang dikaitkan dengan nasionalisme yang membawa kepada kemerdekaan. Namun begitu, makalah ini mengutarakan pandangan bahawa kemerdekaan Malaysia lebih dipengaruhi oleh proses dekolonialisasiberbanding dengan kejayaan nasionalisme.

Item Type: Article
Keyword: Eropah, Malaysia, kolonialisme, dekolonialisasi, negara bangsa
Subjects: D World History and History Of Europe, Asia, Africa, Australia, New Zealand, Etc. > DS Asia
Department: FACULTY > Faculty of Humanities, Arts and Heritage
Depositing User: ADMIN ADMIN
Date Deposited: 05 Jan 2017 14:45
Last Modified: 25 Oct 2017 14:00
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/15328

Actions (login required)

View Item View Item