Ciri dan pengaruh stereotaip feminin terhadap pengurusan dalam kalangan penjawat awam (The features and implication of feminine stereotypes in public service management)

Badariah Ab Rahman and Noratiqah Azura Salad and Jabil Mapjabil (2016) Ciri dan pengaruh stereotaip feminin terhadap pengurusan dalam kalangan penjawat awam (The features and implication of feminine stereotypes in public service management). Geografia – Malaysian Journal of Society and Space, 12 (14). pp. 10-18.

[img]
Preview
Text
Ciri dan pengaruh stereotaip feminin terhadap pengurusan dalam kalangan penjawat awam.pdf

Download (125kB) | Preview
[img]
Preview
Text
Ciri dan pengaruh stereotaip feminin terhadap pengurusan dalam.pdf

Download (157kB) | Preview

Abstract

Artikel ini meneliti tentang ciri dan pengaruh stereotaip feminin terhadap pengurusan dalam kalangan penjawat awam wanita di Pejabat Pendidikan Daerah Keningau, Sabah. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif sebagai kaedah utama kajian dengan melibatkan temu bual semi-berstuktur, penyelidikan perpustakaan dan kajian kes. Seramai lima orang responden telah dipilih untuk mengenal pasti ciri dan pengaruh stereotaip feminin terhadap pengurusan. Hasil kajian menunjukkan wujudnya ciri stereotaip feminin dalam kalangan penjawat awam wanita di Pejabat Pendidikan Daerah Keningau, Sabah dan pengaruhnya terhadap pengurusan iaitu kerja dan kehidupan. Oleh itu, beberapa cadangan yang bersesuaian seperti memberi latihan dan pembangunan untuk mengatasi kelemahan, meningkatkan kemahiran dalam pengurusan dan kehidupan, memberi bimbingan dan kaunseling perlu dilakukan sebagai langkah untuk mengatasi masalah berkaitan dengan pengurusan dan kehidupan bagi mengubah sterotaip gender oleh masyarakat di Sabah, khususnya dan di Malaysia amnya.

Item Type: Article
Keyword: feminin, kaedah kualitatif, pengurusan, penjawat awam, sterotaip, wanita
Subjects: H Social Sciences > HQ The family. Marriage. Woman
Department: FACULTY > Faculty of Humanities, Arts and Heritage
Depositing User: OTHMAN HJ RAWI -
Date Deposited: 21 Mar 2019 18:23
Last Modified: 18 Dec 2020 12:02
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/21663

Actions (login required)

View Item View Item