Susun atur akad borang takaful kenderaan di Malaysia: perbandingan borang takaful kenderaan di Malaysia dan Jordan

Hazmi Dahlan and Nurulasyikin Muda and Ahmad Aizuddin Hamzah and Nurul Izzati Abd Razak and Najwa Mohd Khalil and Pg. Mohd Faezul Fikri Ag Omar (2019) Susun atur akad borang takaful kenderaan di Malaysia: perbandingan borang takaful kenderaan di Malaysia dan Jordan. Labuan E-Journal of Muamalat and Society (LJMS), 1. pp. 92-110. ISSN 1985-482X (P-ISSN) , 2672-7390 (E-ISSN) (In Press)

[img] Text
Susun atur akad borang takaful kenderaan di Malaysia_ perbandingan borang takaful kenderaan di Malaysia dan Jordan ABSTRACT.pdf

Download (56kB)
[img] Text
Susun atur akad borang takaful kenderaan di Malaysia perbandingan borang takaful kenderaan di Malaysia dan Jordan.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Akad adalah sesuatu yang sangat penting dalam muamalat. Telah dikenal pasti akad takaful yang berteraskan tabarru’ masih wujud kekurangan yang hampir menyerupai insurans konvensional daripada segi penjualan polisi perlindungan, pengurusan dana dan dalam proses pengunderaitan serta pengkelasan risiko yang menjadikannya lebih rumit untuk difahami oleh masyarakat. Berdasarkan susun atur dan perletakan ayat serta terlalu panjang padat dan penuh dalam borang akad takaful kenderaan berkemungkinan menjadikan penyebab sumber kecelaruan pemahaman dalam membuat akad dan pengandalian borang akad takaful kenderaan yang hampir menyerupai konsep insurans konvensional. Hal ini boleh menimbulkan kebimbangan dan kajian perlu dijalankan terhadap perletakan konsep akad di dalam helaian borang daripada pelbagai segi. Perbandingan negara Jordan menghasilkan borang akad takaful kenderaan telah digunakan dalam kajian sebagai pengukur.

Item Type: Article
Additional Information: Makalah ini berbentuk komentar dan tidak memerlukan rujukan.
Keyword: Takaful , Insurans , Borang , Akad , Malaysia , Jordan
Subjects: H Social Sciences > HG Finance > HG1-9999 Finance > HG8011-9999 Insurance > HG8501-8745 By region or country
Department: CENTRE > Centre for the Promotion of Knowledge and Language Learning
Depositing User: SAFRUDIN BIN DARUN -
Date Deposited: 21 Aug 2021 14:22
Last Modified: 21 Aug 2021 15:00
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30265

Actions (login required)

View Item View Item