Meninjau sejarah arkeologi industri di Pulau Si Amil

Nurul Amirah Manza and Mosli Tarsat and Baszley Bee Basrah Bee (2019) Meninjau sejarah arkeologi industri di Pulau Si Amil.

[img] Text
Meninjau sejarah arkeologi industri di Pulau Si Amil-Abstract.pdf

Download (58kB)
[img] Text
Meninjau Sejarah Arkeologi Industri Di Pulau Si Amil.pdf
Restricted to Registered users only

Download (722kB) | Request a copy

Abstract

Borneo Fishing Company (BFC) merupakan sebuah syarikat Jepun yang menjalankan aktiviti penangkapan ikan tuna secara komersial di Borneo Utara. Operasi syarikat ini berpengkalan di Pulau Si Amil dan Pulau Banggi. Syarikat ini menyumbang kepada ekonomi maritim moden di Borneo Utara. Keberadaan syarikat ini di kedua buah pulau tersebut dalam dikesan hingga ke hari ini melalui tinggalan tapak bersejarah seperti landskap, bangunan dan peralatan. Makalah ini akan memfokuskan perbincangan mengenai tinggalan yang terdapat di tapak BFC pulau Si Amil, Semporna pertama beroperasi antara tahun 1931 hingga 1941. Kajian ini menggunakan pendekatan kaedah kajian arkeologi industri bersumber rekod bertulis, tinggalan budaya, kajian lapangan dan temu bual. Diharapkan makalah ini dapat memberi gambaran kehidupan masyarakat dan pekerjaan mereka serta berpotensi untuk di komersialkan sebagai produk pelancongan bersejarah Semporna dan Sabah umumnya.

Item Type: Proceedings
Keyword: Arkeologi Industri , Borneo Fishing Company , Pulau Si Amil , Semporna
Subjects: C Auxiliary Sciences of History > CC Archaeology > CC1-960 Archaeology
S Agriculture > SH Aquaculture. Fisheries. Angling > SH1-691 Aquaculture. Fisheries. Angling > SH201-399 Fisheries > SH344-344.8 Methods and gear. Catching of fish
Department: FACULTY > Faculty of Humanities, Arts and Heritage
Depositing User: DG MASNIAH AHMAD -
Date Deposited: 25 Aug 2021 19:49
Last Modified: 25 Aug 2021 19:49
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30341

Actions (login required)

View Item View Item