Potensi dan cabaran pembangunan penginapan pelancong di Tanjung Simpang Mengayau, Kudat. Sabah

Jessica James and Rosazman Hussin (2019) Potensi dan cabaran pembangunan penginapan pelancong di Tanjung Simpang Mengayau, Kudat. Sabah.

[img] Text
Potensi dan cabaran pembangunan penginapan pelancong di Tanjung Simpang Mengayau, Kudat. Sabah-Abstract.pdf

Download (59kB)
[img] Text
Potensi Dan Cabaran Pembangunan Penginapan Pelancong Di Tanjung.pdf
Restricted to Registered users only

Download (190kB) | Request a copy

Abstract

Kajian ini membincangkan potensi dan cabaran penginapan pelancongan di Tanjung Simpang Mengayau sebagai destinasi pelancongan di Kudat, Sabah. Tanjung Simpang Mengayau an kawasan yang terdapat dalam peta pelancongan Sabah tetapi melalui pemerhatian pengkaji mendapati bahawa pemaju kurang berminat untuk membangunkan kawasan ini sebagai destinasi pelancongan yang serius. Dalam kesannya, kehadiran pelancong di Tanjung Simpang Mengayau adalah sementara dan pendek. Di dalam ini kajian, pemerhatian dan wawancara digunakan untuk mengkaji sejarah, potensi, dan cabaran dihadapi oleh pengusaha perniagaan yang berada di kawasan kajian. Temu ramah yang melibatkan 12 responden terdiri daripada ahli perniagaan, wakil majikan, pengurus, pemandu pelancong, dan pelawat di kawasan itu sendiri. Sesi temu ramah dijalankan dengan memberi tumpuan kepada tiga kunci aspek berdasarkan objektif kajian. Hasil kajian menunjukkan bahawa hanya yang paling lama berjalan majikan di kawasan itu mengetahui sejarah pembangunan penginapan dengan jelas, sementara dari aspek potensial yang telah diselesaikan oleh penyelidik dalam empat aspek: aktiviti pelancongan, kemudahan pelancongan, perkhidmatan, dan keselamatan. Tambahan pula, semua usahawan mengalami cabaran yang serupa walaupun pengusaha yang melibatkan pelabur luar untuk menjana tempat tinggal mereka pembangunan. Implikasi kajian ini menunjukkan bahawa pihak berkepentingan perlu berusaha mengembangkan produk pelancongan di kawasan itu sebelum mereka terbengkalai. Melalui ini kerjasama, pengusaha dapat menarik perhatian pihak berkepentingan untuk terus berkembang tempat penginapan pelancong di kawasan Simpang Mengayau, Kudat, Sabah.

Item Type: Proceedings
Keyword: Pembangunan harta tanah , Pelancong , Potensi , Cabaran , Simpang Mengayau
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation > G Geography (General). Atlases. Maps > G1-922 Geography (General) > G149-180 Travel. Voyages and travels (General) > G154.9-155.8 Travel and state. Tourism
H Social Sciences > HB Economic theory. Demography > HB1-3840 Economic theory. Demography > HB201-206 Value. Utility
Department: INSTITUTE > Borneo Institute for Indigenous Studies
Depositing User: DG MASNIAH AHMAD -
Date Deposited: 26 Aug 2021 15:37
Last Modified: 26 Aug 2021 15:37
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30394

Actions (login required)

View Item View Item