Faktor dan implikasi burnout di kalangan jururawat di Hospital Tuaran semasa krisis pandemik Covid-19

Siti Nurchaya Abdulani (2021) Faktor dan implikasi burnout di kalangan jururawat di Hospital Tuaran semasa krisis pandemik Covid-19. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img] Text
Faktor dan implikasi burnout di kalangan jururawat di Hospital Tuaran.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)
[img] Text
Faktor dan implikasi burnout di kalangan jururawat di Hospital Tuaran semasa krisis pandemik Covid-1924pages.pdf

Download (548kB)

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor burnout dan menganalisis implikasi dan tahap burnout dalam kalangan jururawat di kalangan Jururawat di Hospital Tuaran semasa krisis pandemik COVID-19. Dimana, seramai 40 orang responden telah dipilih secara rawak daripada kalangan jururawat di Hospital Tuaran. Kajian ini telah menggunakan soal selidik untuk mendapatkan data dan maklumat daripada responden kajian. Data yang telah diprolehi telah dianalisis menggunakan perisian ‘Statistical Packages for Social Sciences' (SPSS 27). Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa faktor yang mempengaruhi burnout dalam kalangan jururawat semasa pandemik COVID-19 ini ialah lebih kepada faktor keluarga. Selain itu, kajian ini juga mendapati bahawa burnout yang dihadapi oleh jururawat di hospital Tuaran telah memberi implikasi kepada kehidupan peribadi mereka. Dalam masa yang sama, didapati bahawa tahap burnout jururawat di hospital Tuaran semasa pandemik COVID-19 ini berada di tahap yang tinggi.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: Burnout , Faktor , Implikasi , Tahap, pandemik , COVID-19 , Jururawat
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology > BF1-990 Psychology > BF511-593 Affection. Feeling. Emotion
Department: FACULTY > Faculty of Social Sciences and Humanities
Depositing User: NORAINI LABUK -
Date Deposited: 14 Dec 2021 15:27
Last Modified: 14 Dec 2021 15:27
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/31382

Actions (login required)

View Item View Item