Penglibatan non Muslim sebagai peguam syarie di Malaysia: satu analisis

Khairul Azhar Meerangani and Syamsul Azizul Marinsah and Rushdi Ramli (2018) Penglibatan non Muslim sebagai peguam syarie di Malaysia: satu analisis. Jurnal Syariah, 26. pp. 23-40. ISSN 0128-6730 (P-ISSN) , 0127-1237 (E-ISSN)

[img] Text
Penglibatan non Muslim sebagai peguam syarie di Malaysia_ satu analisis.pdf
Restricted to Registered users only

Download (331kB)
[img] Text
Penglibatan non Muslim sebagai peguam syarie di Malaysia_ satu analisis _ABSTRACT.pdf

Download (55kB)

Abstract

Isu penglibatan orang bukan Islam sebagai peguam Syarie di Mahkamah Syariah telah mencetuskan perdebatan di kalangan orang ramai khususnya melibatkan ulama Islam dan pengamal undang-undang Syariah dan Sivil di Malaysia. Ini berikutan tindakan seorang peguam wanita bukan Islam yang telah memfailkan rayuan mencabar larangan yang dikeluarkan Mahkamah Tinggi untuk menghentikan amalan sebagai peguam Syarie. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti latar belakang isu dan penilaiannya dari perspektif undang-undang Islam dan peruntukan perundangan kontemporari di Malaysia. Isu ini telah dianalisis berkenaan dengan perbahasan ulama Islam berhubung penglibatan orang bukan Islam sebagai penasihat Syarie dan penilaiannya berdasarkan konteks perundangan dan realiti semasa di Malaysia. Larangan penglibatan itu dilihat penting dalam memelihara hubungan antara agama di Malaysia dan mengelakkan sebarang pertikaian kontroversi yang timbul daripada isu tersebut.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Non Muslim , Peguam Syarie , Mahkamah Syariah , Perlembagaan Persekutuan , Undang-undang Islam
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > BP1-610 Islam. Bahai Faith. Theosophy, etc. > BP1-253 Islam
K Law > KP Asia and Eurasia, Africa, Pacific Area, and Antarctica Asia > KPG1-6999 Malaysia
Divisions: FACULTY > Faculty of Islamic Studies
Depositing User: SAFRUDIN BIN DARUN -
Date Deposited: 02 Aug 2022 10:51
Last Modified: 02 Aug 2022 10:51
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/33616

Actions (login required)

View Item View Item