Anjing pembawa virus rabies: signifikan dan metode interaksi berasaskan fiqh al-hadith

Mohd Farhan Md Ariffin and Khadher Ahmad and Muhammad Ikhlas Rosele and Syamsul Azizul Marinsah (2015) Anjing pembawa virus rabies: signifikan dan metode interaksi berasaskan fiqh al-hadith. Jurnal Intelek, 10. pp. 55-66. ISSN 2231-7716 (P-ISSN) , 2682-9223 (E-ISSN)

[img] Text
Anjing pembawa virus rabies_ signifikan dan metode interaksi berasaskan fiqh al-hadith.pdf
Restricted to Registered users only

Download (377kB) | Request a copy
[img] Text
Anjing pembawa virus rabies_ signifikan dan metode interaksi berasaskan fiqh al-hadith _ABSTRACT.pdf

Download (60kB)

Abstract

Rabies (penyakit anjing gila) kembali membangkitkan keresahan dalam kalangan rakyat Malaysia pada Ogos 2015 setelah kali terakhir direkodkan pada tahun 1999. Penularan wabak bawaan anjing ini menjangkiti manusia melalui luka gigitan, luka pada kulit yang terdedah kepada air liur, cairan dan tisu tubuh dari haiwan dijangkiti. Kini semua agensi berkaitan telah dikerahkan bagi tujuan kawalan wabak. Pelbagai tindakan kawalan yang difikirkan wajar telah mula dilaksanakan di peringkat negeri dan kawasan, termasuk menghapus dan melupuskan anjing yang telah dijangkiti. Signifikannya, Nabi SAW telah membincangkan mengenai bahaya dan ancaman kelompok haiwan perosak termasuk anjing dalam himpunan sabda baginda SAW. Justeru, makalah ini berusaha mengupas fiqh al-Hadith berkenaan anjing yang didapati daripada perbincangan ulama’ terdahulu dan kontemporari. Ini penting bagi memberi panduan kepada masyarakat akan mudharat yang mampu dijelmakan haiwan tertentu dan teknik kawalan paling berkesan menurut sunnah Nabi SAW tanpa meminggirkan hak-hak eksklusif haiwan.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Anjing , Kronologi Rabies , Bahaya , Haiwan perosak , Kaedah berinteraksi
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > BP1-610 Islam. Bahai Faith. Theosophy, etc. > BP1-253 Islam
S Agriculture > SF Animal culture > SF1-1100 Animal culture > SF600-1100 Veterinary medicine > SF781-809 Communicable diseases of animals (General)
Divisions: FACULTY > Faculty of Islamic Studies
Depositing User: SAFRUDIN BIN DARUN -
Date Deposited: 02 Aug 2022 12:02
Last Modified: 02 Aug 2022 12:02
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/33627

Actions (login required)

View Item View Item