Pencirian earthenware Pulau Selakan dalam penghasilan produk Lapohan

Mohammad Puad Bebit and Normah Awang Besar @ Raffie and Salmie Jemon @ Suhaina and Trihanawati Supriyono (2022) Pencirian earthenware Pulau Selakan dalam penghasilan produk Lapohan. Kupas Seni, 10. pp. 104-115. ISSN 2289-4640 (P-ISSN) , 0127-9688 (E-ISSN)

[img] Text
Pencirian earthenware Pulau Selakan dalam penghasilan produk Lapohan.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy
[img] Text
Pencirian earthenware Pulau Selakan dalam penghasilan produk Lapohan _ABSTRACT.pdf

Download (58kB)

Abstract

Industri seramik tradisional yang masih wujud dan beroperasi di Malaysia semakin berkurangan. Industri seramik Lapohan di Pulau Selakan ini merupakan satu-satunya yang masih beroperasi sehingga kini di negeri Sabah bawah bayu ini. Hal ini menjadi faktor utama kajian ini dilaksanakan iaitu bagi mengetahui keunikkan tanah liat jenis earthenware di pulau ini yang diolah menjadi campuran tanah liat yang unik dan berkualiti. Mencirikan karektor dan sifat tanah liat bercampur pasir dan air laut yang terdapat pada lapohan untuk melihat sifat dan karektor tanah dari segi tahap kecutan dan kandungan tanah. Kajian ini menggunakan metodologi dari skop pemahaman sains iaitu ujian makmal juga dari skop pemahaman teknikal seramik. Hasilnya telah berjaya mendapatkan maklumat mengenai peratus kelembapan tanah dankandungan organik dalam mineral semula jadi pulau ini. Keputusan daripada ujian makmal tersebut dibandingkan dengan sampel seramik yang terhasil daripada tanah liat earthenware itu setelah dibakar pada suhu 1200 darjah selsius. Kesimpulannya mendapati bahawa komuniti di pulau ini sangat kreatif dan berjaya menghasilkan produk seramik yang berkualiti dengan mengolah tanah liat yang unik dalam penghasilan produk tradisional daripada material semulajadi di sekeliling mereka.

Item Type: Article
Keyword: Pencirian , Tanah liat , Earthenware , Lapohan
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > NK1-(9990) Decorative arts > NK3600-(9990) Other arts and art industries > NK3700-4695 Ceramics
Department: FACULTY > Academy of Arts and Creative Technology
Depositing User: SAFRUDIN BIN DARUN -
Date Deposited: 19 Sep 2022 15:53
Last Modified: 19 Sep 2022 15:53
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/34147

Actions (login required)

View Item View Item