Malaria di Sabah : Sejarah pembasmian dan pengawalan, 1881-2012

Ruth Christopher Munan (2018) Malaria di Sabah : Sejarah pembasmian dan pengawalan, 1881-2012. Masters thesis, Universiti Malaysia Sabah.

[img] Text
24 PAGES.pdf

Download (967kB)
[img] Text
FULLTEXT.pdf
Restricted to Registered users only

Download (9MB)

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengkaji epidemiologi penyakit malaria di Sabah sejak era kolonial hingga abad abad ke-21 dengan menumpukan kepada isu berkaitan kewujudan penyakit, transmisi dan kawalan ke atas penyakit tersebut. Secara khususnya ia cuba menjawab permasalahan mengapa penyakit ini terus mengancam penduduk Sabah sedangkan pelbagai usaha pembasmian dan kawalan sudah dilakukan untuk menangani masalah ini. Penyelidikan yang menggunakan pendekatan sejarah ini bergantung kepada sumber primer dan sekunder yang diperolehi daripada kajian arkib, perpustakaan, lapangan dan laman sesawang. Kajian mendapati bahawa masalah malaria sudah wujud sejak era kolonialisme disebabkan oleh pembukaan tanah perladangan dan pembersihan kawasan hutan untuk tujuan memenuhi keperluan kapitalisme, dan selepas tempoh lebih 100 tahun, penyakit ini masih diberi perhatian kerana kemunculan malaria baru atau apa yg dikenali sebagai zoonotic malaria/ lantas meletakkan Sabah sebagai salah satu kawasan yang mempunyai kes tertinggi di dunia. Sepanjang tempoh kajian, kerajaan telah memperkenalkan dan melaksanakan program pembasmian dan kawalan malaria melalui aktiviti penyemburan, penyediaan akses kesihatan, penyelidikan berterusan, kempen kesedaran dan pemantauan program. Namun demikian, insiden kes malaria tidak dapat dihapuskan sepenuhnya kerana wujudnya faktor-faktor seperti faktor fizikal Sabah, perkhidmatan kesihatan yang tidak mencukupi, kemunculan vektor baru, kegiatan pertanian dan perladangan, serta pergerakan penduduk.

Item Type: Thesis (Masters)
Keyword: Malaria, kesihatan di Sabah, Dasar kerajaan, Program pembasmian, Kawalan malaria
Subjects: R Medicine > RA Public aspects of medicine > RA1-1270 Public aspects of medicine > RA421-790.95 Public health. Hygiene. Preventive medicine > RA643-645 Disease (Communicable and noninfectious) and public health
Department: FACULTY > Faculty of Humanities, Arts and Heritage
Depositing User: DG MASNIAH AHMAD -
Date Deposited: 12 Jan 2024 09:42
Last Modified: 12 Jan 2024 09:42
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/37936

Actions (login required)

View Item View Item